Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την μάχη της Σημαίας στην Λάρισα

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Ιούνιος 2013

  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση τιμής και μνήμης το Σάββατο 1η Ιουνίου για τους πολεμιστές της μάχης της Σημαίας στην Λάρισα.

  Είναι γνωστό ότι στη μάχη της Σημαίας που έγινε στο Μεζούρλο της Λάρισας την 30η Μαΐου 1917, 280 περίπου Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες που ανήκαν στο 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων, με τον διοικητή τους Συνταγματάρχη Αθανάσιο Φράγκου, αρνήθηκαν να παραδώσουν τα ξίφη και τη σημαία τους που με προσβλητικό τρόπο απαίτησαν οι Γάλλοι «σύμμαχοί» μας. Διέφυγαν μαχόμενοι από το περικυκλωμένο τους στρατόπεδο και, πεζοί όντες, περικυκλωμένοι από υπέρτερες δυνάμεις αποικιακών γαλλικών στρατευμάτων ιππικού και πεζικού (Μαροκινούς σπαχήδες και Σενεγαλέζους κυνηγούς), έδωσαν σε ανοικτό και αναπεπταμένο έδαφος την ηρωική τους μάχη μέχρι την τελευταία τους σφαίρα, αφήνοντας στο πεδίο της τιμής 72 νεκρούς έναντι 10 Γάλλων ιππέων (παρά την υπεροπλία, την συντριπτική αριθμητική υπεροχή και την πλεονεκτική θέση, ως ιππέων, των τελευταίων).

  Επειδή οι περισσότεροι από τους ευζώνους του 1/38 Σ.Ε. προερχόταν από την περιοχή της Καρδίτσας, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Νομού Καρδίτσας σε συνεργασία με τις Οργανώσεις Καρδίτσας και Λάρισας του Εθνικού Μετώπου διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης η οποία γίνεται για πρώτη φορά και φιλοδοξούμε να καθιερωθεί ώστε να μεταδίδει σταθερά και αδιάκοπα το πολύτιμο ηθικό και ιδεολογικό της μήνυμα, μήνυμα ηρωισμού αυταπάρνησης και θυσίας για την Πατρίδα κάθε χρόνο σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας.

  Πολλοί Λαρισαίοι και Καρδιτσιώτες τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ενώ οι κυματισμοί της γαλανόλευκης, οι ήχοι των εμβατηρίων της εποχής, οι δεήσεις των ιερωμένων και οι συγκλονιστικοί στίχοι του εθνικού μας ύμνου, προσέφεραν επιτέλους ένα ελάχιστο αντίδωρο στην μνήμη των επί δεκαετίες λησμονημένων νεκρών. Τελέσθηκε αρχικά επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικούς νεκρούς και τους υπόλοιπους πολεμιστές της μάχης από δύο ιερωμένους της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης. Στην συνέχεια σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτριος Μητσιούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Λαρίσης Κωνσταντίνος Σαμουρέλης (ο οποίος κατά την θητεία του ως αντιδημάρχου με τις ενέργειές του διέσωσε, μετέφερε και αναστύλωσε το μνημείο της μάχης στην σημερινή του θέση) και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας.

  Το χρονικό, την πολιτική και ηθική διάσταση της μάχης, ανέπτυξαν ο Πέτρος Μυλωνάς, ερευνητής ιστορίας και αρθρογράφος του «Ελευθέρου Κόσμου» και ο Κώστας Καρδαράς, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Νομού Καρδίτσας και του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας. Στεφάνους κατέθεσαν ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Νομού Καρδίτσας, η Οργάνωση Λάρισας και η Οργάνωση Καρδίτσας του Εθνικού Μετώπου. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεκρών και στο τέλος όλοι οι παριστάμενοι ψάλλαμε τον εθνικό μας ύμνο. Την εκδήλωσε συντόνισε με ιδιαίτερη επιτυχία ο Κωνσταντίνος Βαϊούλης.

  Κατηγορία: