Εκδήλωση στην Καρδίτσα για το Έπος του 1940

 • Δημοσιεύτηκε: 25 Οκτώβριος 2003

  Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση πού οργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση του Ελληνικού Μετώπου στην Καρδίτσα το Σάββατο 25 Οκτωβρίου με τίτλο «Η συμβολή του Καρδιτσιώτη μαχητή στο Έπος του 1940 και ο τιτάνιος αγώνας του στο θρυλικό ύψωμα 731». Πλήθος Καρδιτσιώτες, και όχι μόνο, παρακολούθησαν την εκδήλωση και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον και προσήλωση. Η εκδήλωση αυτή είναι μέρος του κύκλου εκδηλώσεων πού διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση με τον γενικό τίτλο «Καρδίτσα, η καρδιά της Ελλάδος» πού σκοπό έχει να αναδείξει τον ρόλο της Καρδίτσας και των ανθρώπων της στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά και να τιμήσει τους ήρωες πού θυσιάστηκαν για το μεγαλείο της Ελλάδος.

  Ο ομιλητής ταξίαρχος ε.α. Γεώργιος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην αρχή στον διεθνή ορίζοντα πού οδήγησε την ανθρωπότητα στον πόλεμο εκείνο, έναν πόλεμο πού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «συγκλόνισε τον κόσμο, ένα πόλεμο πού έγινε για τη διαφύλαξη των ιερών και των οσίων, πού έγινε πηγή έμπνευσης για ποιητές και πεζογράφους». Στην συνέχεια, ανέλυσε σύντομα, αλλά εμπεριστατωμένα, τις διαδοχικές επεκτατικές κινήσεις των καθεστώτων του Άξονα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1930, επεκτατικές κινήσεις πού κλιμακώθηκαν διαδοχικά και οδήγησαν στην παγκόσμια σύρραξη. Ακολούθως, ο ομιλητής ανέλυσε την προετοιμασία της Ελλάδος για τον πόλεμο πού ήταν φανερό ότι ευρίσκετο προ των πυλών, προετοιμασία πραγματικά τεράστια με τα τότε μέτρα και τις δυνατότητες της Ελλάδος, στην οποία καταλυτικό ρόλο έπαιξε η άνοδος του εθνικού κυβερνήτη και πρωτεργάτη του ΟΧΙ Ιωάννη Μεταξά στην εξουσία.

  Ο κ. Παπαδόπουλος προχώρησε στη γλαφυρή του ομιλία, παρουσιάζοντας τον ρόλο των Καρδιτσιωτών στον πόλεμο του 1940-41, αναλύοντας τη δράση του 5ου Συντάγματος Πεζικού, πού αποτελείτο σχεδόν αποκλειστικά από Καρδιτσιώτες και Τρικαλινούς, το οποίο έλαβε μέρος στις νικηφόρες μάχες του Δίστρατου, της Τρεμπεσίνας, της Κόνιτσας και της Κλεισούρας και κυρίως στην ηρωική αντίσταση στο ύψωμα 731 πού καθήλωσε τις λυσσώδεις επιθέσεις πολλαπλάσιων επίλεκτων ιταλικών στρατευμάτων κατά τον Μάρτιο του 1941.

  Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η άψογη υποστήριξη της διαλέξεως με οπτικοακουστικά μέσα ψηφιακής τεχνολογίας. Μεταξύ του πολυαρίθμου ακροατηρίου παρακολούθησαν την διάλεξη και τρεις ήρωες του 731 που επέζησαν, οι οποίοι μάλιστα τιμήθηκαν ιδιαίτερα από τον ομιλητή, ενώ η αδελφή ενός από τους πεσόντες ταξίδεψε από αρκετά μακριά για να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Στο τέλος της διαλέξεως σε μία κατανυκτική πραγματικά ατμόσφαιρα, προβλήθηκαν τα ονόματα όλων των Καρδιτσιωτών πού έδωσαν την ζωή τους μαχόμενοι ηρωικά για την ελευθερία της πατρίδος και η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην ιερή τους μνήμη και το Εθνικό μας Ύμνο.

  Κατηγορία: