Εκδήλωση μνήμης για τον Ίωνα Δραγούμη στην Θεσσαλονίκη

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Ιούλιος 2005

  Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. το απόγευμα η εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΝΕ.Ο.Σ.) στην μνήμη του Ίωνα Δραγούμη, στον χώρο της πλατείας Μακεδονομάχων, στην Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και το άγαλμά του. Παρά την αφόρητη ζέστη πολλοί ήταν οι πατριώτες της Θεσσαλονίκης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων και πολλοί πολιτευτές του ΛΑ.Ο.Σ. στην Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών διακρίναμε τους κ.κ. Ακριβόπουλο, Γεωργιάδη, Γιοσμά, Τραπεζωνίδη κ.ά.

  Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο εκπρόσωπος της ΝΕ.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης Χρήστος Χατζησαββίδης, ο οποίος στην συνέχεια κάλεσε τον επικεφαλής της Δημοτικής Κινήσεως ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Γιάννη Κουριαννίδη, να μιλήσει για την μορφή και το έργο του μεγάλο αυτού Έλληνα.

  Ο κ. Κουριαννίδης, αφού τόνισε ότι αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα δεν είναι νοητή χωρίς την αναφορά στον Παύλο Μελά και στον Ίωνα Δραγούμη, αναφέρθηκε στην συνέχεια στους λόγους που οδήγησαν τον Δραγούμη στον δρόμο της συγκρούσεως με το πολιτικό σύστημα της εποχής του (κάτι που του κόστισε τελικά την ίδια του την ζωή!), στην πολυσχιδή εθνική του προσφορά, στο συγγραφικό του έργο και διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έργο του, σχετικά με την Μακεδονία.

  Ο ομιλητής τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτά είναι λόγια - σφαλιάρες στους άθλιους πολιτικάντηδες των καιρών μας. Όλων αυτών που εξακολουθούν όχι απλώς να αδιαφορούν, αλλά να ξεπουλούν την Mακεδονία μας, αφήνοντας στους θρασύτατους Σλάβους γείτονές μας να χρησιμοποιούν το πανάρχαιο αυτό ελληνικό όνομα, ενάντια σε κάθε λογική και ιστορική πραγματικότητα. Eίναι οι ίδιοι που χωρίς ντροπή απουσίαζαν χθες από το Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Eνώσεων που γίνεται στην Kαβάλα αυτές τις μέρες. Eίναι οι ίδιοι που ανερυθρίαστα παραβρέθηκαν, όχι για να διατρανώσουν την αποφασιστικότητα του Eλληνισμού για την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων, αλλά για να μιλήσουν για την αναγκαιότητα της εισδοχής της Tουρκίας στην E.E. και για τα «μνημεία» και τις «αμαξοστοιχίες» που φέρνουν πιο κοντά τους λαούς της Bαλκανικής! Aυτά μας έλεγε χθες ο υπουργός Mακεδονίας - Θράκης κ. Tσιαρτσιώνης στην Kαβάλα. Δυστυχώς το πνεύμα του Ίωνα Δραγούμη δεν είναι σήμερα κυρίαρχο στην ελληνική διπλωματία.

  Όπως, εξάλλου, δεν είναι κυρίαρχο και το ίδιο το ελληνικό κράτος! Όταν δεν έχουμε δικαίωμα να οργανώσουμε την άμυνα του κράτους μας, την οικονομία, την δικαιοσύνη, όταν καθημερινώς υποθηκεύονται η γλώσσα μας, η ελευθερία μας, τα κοινωνικά μας δικαιώματα που με τόσο κόπο και θυσίες κερδήθηκαν, τότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα, ότι δεν υπάρχει απλώς μία εδαφική Mακεδονία, την ελληνικότητα της οποίας πρέπει να διαφυλάξουμε. Yπάρχουν οι Mακεδονίες της εθνικής μας αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολιτισμικής μας ταυτότητας, υπάρχει, τέλος, η Mακεδονία των εσωτερικών εθνικών μας αντιστάσεων, που καθημερινώς πλήττονται από τις διεθνιστικές προπαγάνδες και τις αφύσικες ιδεοληψίες τους.

  Για αυτές όλες τις Μακεδονίες πρέπει να καλλιεργήσουμε και να οδηγήσουμε πάλι στην πρωτοπορία το δραγουμικό πνεύμα, το πνεύμα της θυσίας και της προσφοράς για τον λαό και την πατρίδα. Kαι είναι πράγματι, άξιοι θαυμασμού και συγχαρητηρίων οι νέοι του ΛA.O.Σ., οι νέοι της NE.O.Σ., αυτοί οι εθελοντές της μνήμης και της αξιοπρέπειάς μας, που πήραν αυτήν την πρωτοβουλία για την διοργάνωση αυτής της σεμνής τελετής, που, είμαι σίγουρος, ότι θα καθιερωθεί και θα τελείται κάθε χρόνο και πιο δυναμικά, κάθε χρόνο και πιο μαζική, κάθε χρόνο και πιό προκλητική, καρφί στα μάτια των διεθνιστών και των συνοδοιπόρων τους».

  Στην συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. Θωμά Ακριβόπουλο, από τον εκπρόσωπο της ΝΕ.Ο.Σ. Χρήστο Χατζησαββίδη και από τον επικεφαλής της Δημοτικής Κινήσεως ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Γιάννη Κουριαννίδη.

  Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

  Κατηγορία: