Εθνικιστές σε μόνιμη Άνοιξη

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Απρίλιος 2013

  Όταν η εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» ανήγγειλε την εκδήλωση για την 21η Απριλίου, στο ξενοδοχείο President, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν απογοητευτήκαμε στις προβλέψεις μας γι' αυτό! Από το αριστερό left.gr του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την φωνή του συστήματος («Βήμα») και από το «φτιάχνω το μύθο της Χρυσής Αυγής» («Πρώτο Θέμα»), όλοι αναφέρθηκαν στην εκδήλωση του «Ελεύθερου Κόσμου», μιλώντας για χουντοσύναξη, προκλήσεις νοσταλγών και με τα λοιπά τετριμμένα κλισέ.

  Δεν είχαμε όμως προβλέψει ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις και από εθνικιστικά ιστολόγια, τα οποία αίφνης κατηγόρησαν όσους διοργανώνουν εκδηλώσεις για την 21η Απριλίου και δεν διοργανώνουν εκδηλώσεις για την επέτειο της ΕΟΚΑ, την Μάχη των Οχυρών ή τον Περικλή Γιαννόπουλο. Αυτά είπαν και εμείς από την μεριά μας θυμίζουμε ότι ως εφημερίδα έχουμε διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις και έχουμε τιμήσει ποικιλοτρόπως τα παραπάνω πρόσωπα και γεγονότα. Αυτό το καταθέτουμε όχι με διάθεση απολογητική, αλλά έτσι, για την ιστορία του θέματος.

  Όσον αφορά στην εκδήλωση της 21ης Απριλίου, την πραγματοποιούμε γιατί έτσι μας αρέσει, χωρίς να έχουμε να δώσουμε λόγο σε κανέναν για τις επιλογές μας. Δεν καταλαβαίνουμε όμως το πώς μπορεί κάποιος που κάνει μια εκδήλωση για την «χούντα», να εμποδίσει έναν άλλον να διοργανώσει μια εκδήλωση για όποιο θέμα του αρέσει ή του ικανοποιεί τις ανησυχίες του.

  Βέβαια, εδώ υπεισέρχεται ένα πρακτικό ζήτημα. Γιατί η διοργάνωση μιας εκδήλωσης απαιτεί κάποιος ή κάποιοι να διαθέσουν χρόνο, κόπο και χρήμα γι' αυτήν. Χρειάζεται να βρεθεί ο χώρος της εκδήλωσης, να οριστούν οι ομιλητές, να γίνει κινητοποίηση και συχνά να προβλεφθεί και η περιφρούρηση. Ορισμένοι λοιπόν προτιμούν να βρίσκουν κάποια κορόιδα που θα τρέξουν και θα πληρώσουν από την τσέπη τους ώστε οι ίδιοι να μπορέσουν να εμφανίσουν την περισπούδαστη μορφή τους σε μια εκδήλωση. Και εκεί, άκοπα και ανέξοδα, να ασκήσουν κριτική εκ του ασφαλούς.

  Το πρόβλημα όμως που ευδοκιμεί στον εθνικιστικό «χώρο», άσχετα με πολιτικές, ιδεολογικές ή κομματικές επιλογές, είναι ότι αυτός είναι ταυτισμένος με την Άνοιξη. Την Άνοιξη, «τότε π' ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι». Την Άνοιξη των ερωτευμένων και των ονειροπόλων που δεν έχουν καιρό ή διάθεση να ασχοληθούν με τα γήινα και πρακτικά προβλήματα της προετοιμασίας μιας εκδήλωσης. Οι εθνικιστές στην Ελλάδα, εξάλλου το έχουν αποδείξει ότι προτιμούν να την πραγμάτωση των ιδεών τους από τον Θεό της Ελλάδας, έναν λοχία ή έστω έναν αρχηγό. Γιατί είναι δύσκολο και επικίνδυνο πολλές φορές να πρέπει κάποιος να λερώσει τα χέρια του.

  Απέναντι σε αυτούς τους εθνικιστές που βρίσκονται σε μια μόνιμη Άνοιξη, ο «Ελεύθερος Κόσμος» προτιμά τις πράξεις και τις εκδηλώσεις από μια στείρα κριτική και γκρίνια. Όσο για το ερώτημα των διαφωνούντων προς την εκδήλωση της 21ης Απριλίου, για το «αν η χούντα πουλάει», τους απαντάμε πως ναι, όντως «πουλάει». Καθώς είναι προτιμότερο να εκφράζει κανείς τις ιδέες του σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να προσπαθεί να το πλάσσει, παρά να μιλά σε μια σέκτα λίγων και κατά την δική τους φαντασίωση, εκλεκτών. Αν πάλι εννοούν ότι η ενασχόληση με την «χούντα» προσφέρει οικονομικά ανταλλάγματα, τότε τους περιμένουμε, κάθε μήνα, να συνεισφέρουν στα πάγια λειτουργικά έξοδα ενός γραφείου ή ενός εντύπου. Αυτά και καλή Επανάσταση.