Δοκίμιο περί Γλωσσών

  • Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμβριος 2001

    Όλα προβλήματα του έθνους έχουν λυθεί. Οι μοναδικοί άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει τις ραγδαίες - προς το καλύτερο - αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στο Ellada μας είναι οι οικότροφοι του Big Brother. Η κοινωνία μας, τους τελευταίους δύο μήνες, είναι τόσο ικανοποιημένη από τις εξελίξεις που βρέθηκε επικίνδυνα κοντά στα σύνορα της ανίας και της έλλειψης νοήματος, σκοπού. Οι Έλληνες ήταν έτοιμοι νʼ αρχίσουν τις μαζικές αυτοκτονίες σαν τα χαριτωμένα τρωκτικά «λέμινγκς». Τότε, αίφνης, σαν έτοιμη από καιρό σαν θαρραλέα, η Superwoman, η πρασινοσκούφισσα κομισσάριος, η «Ελληνική» φωνή στο Διευθυντήριο έριξε την φοβερή της ιδέα στο τραπέζι. Η ιδέα ήταν πολύ βαριά, και μόλις έπεσε στο τραπέζι, ο γδούπος ακούστηκε στις εσχατιές των Media. Το συλλογικό υπαρξιακό μας πρόβλημα λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα. Ο τρόμος της ανίας απομακρύνθηκε. Τα χαμόγελα αστραποβόλησαν σαν την ροδοδάκτυλη Ηώ στα κατακόκκινα μάγουλα των εκσυγχρονιστών. Ποιος το περίμενε ότι στις 18 Νοεμβρίου του 2001, μια γοητευτική, έξυπνη, δυναμική, πτωχή (πλην τίμια) και κομψευόμενη κυρία θα αναμόρφωνε με λίγες προτάσεις τα πεπρωμένα της Ελληνικής - έτι δε της Ευρωπαϊκής - φυλής;

    Αν όλα αυτά σας φαίνονται αινιγματικά, καλώς σας φαίνονται ούτως, διότι είναι αινιγματικά! Η αλήθεια που ξεπροβάλλει πίσω από την αχλή του μύθου είναι η εξής: Στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» (18/11/01), παραχώρησε συνέντευξη η επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Άννα Διαμαντοπούλου. Μεταξύ άλλων, η κυρία Κομισάριος πρότεινε την καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα. Η κυρία Κομισάριος έκανε αυτή την ριζοσπαστική πρόταση επειδή φοβάται τα προβλήματα της πολυγλωσσίας που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ μετά την διεύρυνσή της. Έσπευσε δε να καθησυχάσει τους διαθέτοντες εθνικές εμμονές, οι οποίοι θεωρούν ότι η εφαρμογή της πρότασής της πλήττει την εθνική μας ταυτότητα και ότι έτσι υποτιμάται η ιστορική μας κληρονομιά, με την ασύλληπτα εύστοχη παρατήρηση πως: «Οι Έλληνες δεν θα πάθουν τίποτε αν μάθουν να μιλούν το ίδιο καλά τα ελληνικά και τα αγγλικά». Εκτός από Κομισάριος, η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι διαθέτει και γνώσεις ιατρικής και κοινωνιολογίας.

    Ωστόσο, η στήλη παρατηρεί ότι η κυρία Κομισάριος μάλλον έχει μπερδέψει την Λούτσα με την βούρτσα. Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει προταθεί ανάλογο μέτρο. Επίσης, αν καθιερωθεί η αγγλική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα, αυτό δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα πολυγλωσσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνεδριάσεις, οι ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου, τα νομοσχέδια και οι νόρμες της ΕΕ δεν πραγματοποιούνται ούτε σχεδιάζονται στην Ελληνική Επικράτεια. Το (έλασσον) πρόβλημα των μεταφράσεων και των διερμηνέων δεν αφορά στην Ελληνική νομοθεσία αλλά στον εσωτερικό κανονισμό της ΕΕ. Αν υιοθετηθεί η πρόταση της Διαμαντοπούλου, θα δημιουργηθεί μέγιστο πρόβλημα πολυγλωσσίας στην Ελλάδα! Για παράδειγμα, οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να καθαρογράφονται και στα Αγγλικά. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και με τα νομοσχέδια. Στις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις του Δημόσιου τομέα θα μπορούν να προσλαμβάνονται και υπάλληλοι που ομιλούν μόνο την Αγγλική. Έτσι, η συνεννόηση ενός χωρικού από την Δρακότρυπα Έβρου με έναν υπάλληλο του οικείου Ληξιαρχείου που ομιλεί μόνο την Αγγλική θα λαμβάνει διαστάσεις υπαρκτού σουρεαλισμού. Θα πρέπει να αλλάξει το σύνολο της μηχανογράφησης των (ιδιωτικών και μη) επιχειρήσεων ώστε να αναφέρουν τιμές και όρους συναλλαγής και στην αγγλική. Θα πρέπει να αλλάξει - δραματικά - το εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν για τα μαθήματά τους την αγγλική ή την ελληνική. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον θέαμα και ακρόαμα η διδασκαλία πχ. του μαθήματος της Χημείας και της Γεωμετρίας στην αγγλική. Δεν χρειάζεται βέβαια να συμπληρώσουμε ότι πέρα όλων των άλλων ανυπέρβλητων πρακτικών δυσχερειών στην πραγματοποίηση του Σαξωνικού ονείρου της κυρίας Κομισάριου, αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια κολοσσιαία (και καταστρεπτικότατη) πολιτιστική υποχώρηση. Αποτελεί ένα γλωσσικό ολοκαύτωμα πρώτης τάξεως.

    Η Άννα Διαμαντοπούλου οφείλει τάχιστα να κάνει μια σκέψη και μια πράξη. Η σκέψη είναι η ακόλουθη: Οι Έλληνες δεν χρειάζονται την καθιέρωση της Αγγλικής ως δεύτερη επίσημη γλώσσα για να την μάθουν. Την μαθαίνουν και την ομιλούν ούτως ή άλλως. Η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα (παγκοσμίως) ποσοστά εκμάθησης ξένων γλωσσών - και ειδικά της Αγγλικής. Κάθε χωριό και φροντιστήριο, κάθε γειτονιά και ιδιαίτερο, που θα έλεγε και η ίδια η Κομισάριος...

    Η πράξη που πρέπει να κάνει - επειγόντως - είναι απλή: Οφείλει να επισκεφθεί έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο ή ψυχαναλυτή. Αν δεν έχει την οικονομική άνεση για να ανταποκριθεί στις επισκέψεις και τις συνεδρίες, προτείνουμε να λάβει τιμητική χορηγία από τα φροντιστήρια Στρατηγάκη ή από την Ευρωγνώση. Ο λόγος είναι προφανής.

    Did I make myself clear Mrs. Diamandopoulou?
    Greetings from Greece
    Cordially Yours,
    Panagiotis Liakos

    PS. Your thoughts are clear as your conscience.

    Κατηγορία: