Δικομματισμός

 • Δημοσιεύτηκε: 13 Οκτώβριος 2009

  Πολλοί αναρωτήθηκαν και αρκετοί ακόμη αναρωτιούνται τί ήταν αυτό που οδήγησε τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει στις πρόωρες αυτοκτονικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Συνωμοσιολογικά σενάρια αναπτύχθηκαν, παράλληλα με τις όποιες πολιτικές αναλύσεις.

  Νομίζω ότι την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, πολύ πριν την άτακτη φυγή του από την εξουσία. «Δεν συνεργάζομαι με τα άκρα» είπε. Παράλληλα όμως τόνισε ότι «υπάρχει υπό προϋποθέσεις δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ». Το έδωσε δηλαδή το μήνυμα ο κ. Καραμανλής: «Προκειμένου να μην αναπτυχθεί ένα «ακραίο» κόμμα, ικανό να διεμβολίσει αποτελεσματικά το πολιτικό σύστημα, προτιμώ να παραδώσω την εξουσία στον πολιτικό μου αντίπαλο».

  Και αυτό έκανε. Πετώντας στα σκουπίδια την εμπιστοσύνη που του έδειξε δύο φορές ο ελληνικός λαός (και μάλιστα αποκλειστικά προς το πρόσωπό του), απαξιώνοντας την εντολή του να κυβερνήσει τη χώρα για μία ακόμη τετραετία, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στον εκπρόσωπο της άλλης όψης του ιδίου νομίσματος. Και αυτό το ονόμασε «απόφαση ευθύνης».

  Όσοι ψάχνουν να βρουν αν και σε ποιόν παρέδωσε το δαχτυλίδι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ας μην ψάχνουν άδικα. Το φωνάζει ο ίδιος. Το δαχτυλίδι το έδωσε στον «αντίπαλό» του, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό φαίνεται πως κάποιοι ανέλαβαν εργολαβικά να το επικοινωνήσουν με τον λαό ως εθνωφελή και υπεύθυνη στάση, όπως λ.χ. η υποψήφια της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης, κα Παπαϊωάννου - Γάκη, η οποία το βράδυ των εκλογών, στην δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης, μετά τη συντριβή τού κόμματός της, δήλωσε ότι «η απόφαση Καραμανλή θα ευνοήσει τη χώρα».

  Νομίζω ότι οι εκλογές αυτές ανέδειξαν τον άθλιο ρόλο του δικομματισμού σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά και την διακωμώδηση των θεσμών και των αξιών του πολιτεύματος το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν και υπερασπίζονται. Η συμφωνημένη αυτή διαδοχή στην εξουσία μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ψηφοφόρων του κόμματος της ΝΔ, είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του από πλέον του 1.000.000 πρώην ψηφοφόρων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ έλαβε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων με αυτόν των εκλογών του 2004, τότε που όλοι μιλούσαν για συντριβή του, ενώ σήμερα όλοι μιλούν για θρίαμβό του.

  Η απαξίωση αυτή της λειτουργίας των θεσμών του κοινοβουλευτικού συστήματος από τους ίδιους τους λειτουργούς του μόνον κακά προμηνύματα μπορεί να τους στέλνει. Σήμερα είναι η ΝΔ, αύριο θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα πληρώσει με αντίστοιχο κόστος την δική του πολιτική και ιδεολογική φθορά. Για τις όποιες συνέπειες θα έχει αυτό, αυτοί και μόνον θα είναι υπεύθυνοι.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 8ης Οκτωβρίου 2009 της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: