Διεθνής Λέσχη Μαύρης Θάλασσας και Γιάννης Μπουτάρης

 • Δημοσιεύτηκε: 23 Αύγουστος 2015

  Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως πλήρες μέλος στην Διεθνή Λέσχη Μαύρης Θάλασσας (ΔΛΜΘ) από το έτος 1994, και μάλιστα είναι ιδρυτικό μέλος αυτής. Η ΔΛΜΘ ιδρύθηκε με σκοπό την συνεργασία δήμων χωρών της ευρύτερης περιοχής, για την προώθηση οικονομικών και πολιτισμικών θεμάτων, αλλά και για μία ευρύτερη συνεργασία για την ανάπτυξη προς όφελος των πόλεων-μελών.

  Η διοργάνωση συνεδρίων, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα και δράσεις αποτελούν ζητούμενο και επιδίωξη του φορέα αυτού, στον οποίο διάφοροι δήμοι της πατρίδας μας συμμετέχουν (Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Καβάλα) και αυτό παρά το ότι η Ελλάδα δεν έχει γεωγραφική επαφή με τον Εύξεινο Πόντο. Είναι φανερό ότι οι ελληνικές πόλεις έγιναν δεκτές λόγω της μακραίωνης ιστορικής, οικονομικής και πολιτισμικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή αυτή.

  Αυτό, όμως, που αναγνωρίζουν αυτοβούλως ξένα έθνη έρχεται να αποποιηθεί, επίσης αυτοβούλως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Με μία απίστευτη εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που συνεδριάζει την Δευτέρα 24 Αυγούστου, μετά την θερινή διακοπή των εργασιών του, συγκεκριμένα με το θέμα 49, το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου εισηγείται την αλλαγή της συμμετοχής του Δήμου στον εν λόγω φορέα, από πλήρες σε αντεπιστέλλον μέλος, λόγω αδυναμίας εκπληρώσεως της στοιχειώδους υποχρεώσεώς του, δηλαδή της καταβολής της ετήσιας συνδρομής του, ποσού 4.000 ευρώ! Σύμφωνα με την εισήγηση, το αντεπιστέλλον μέλος δεν έχει την υποχρέωση αυτή, ούτε φυσικά και τα δικαιώματα του πλήρους μέλους. Aλλά αυτό προφανώς δεν ενδιαφέρει τον κ. Μπουτάρη, αφού στην εισήγηση αναφέρεται ότι «το κόστος συμμετοχής μας δεν ανταποκρίνεται στα οφέλη που αποκομίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως πλήρες μέλος».

  Δεν γνωρίζω με ποια τιμή του ωφελιμομέτρου του θα ήταν ευχαριστημένος ο κ. Μπουτάρης, αλλά και μόνον η συμμετοχή του Δήμου στην ΔΛΜΘ, όπου συμμετέχουν δήμοι με μεγάλο ομογενειακό πληθυσμό και πλούσιο ελληνικό παρελθόν (Μαριούπολη, Οδησσός, Βατούμι, Σοχούμι, Θεοδοσία, Χερσώνα, Τραπεζούντα, Σαμψούντα κ.α.), επιβάλλει την όσο το δυνατόν πιο ενεργή συμμετοχή της Θεσσαλονίκης σε αυτόν και την διαμόρφωση της πολιτικής του προς όφελος των συμφερόντων του Ελληνισμού. Η εγκατάλειψη αυτού του προμαχώνα σε μια περιοχή μείζονος γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας για τον Ελληνισμό, όπως αυτή του Ευξείνου, προς όφελος μάλιστα άλλων χωρών με συμφέροντα αντίθετα των ελληνικών, είναι εγκληματική και ισοδυναμεί με προδοσία.

  Ακόμη, έρχεται σε αντίθεση και με την οδηγία και σύσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που σε επιστολή της προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης λέει το αυτονόητο: «Ο Δήμος στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την εγκεκριμένη συμμετοχή του σε διεθνή δίκτυα, θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στο βαθμό που του αναλογεί, ώστε να μην δημιουργείται αρνητική εικόνα για την φερεγγυότητα της χώρας μας στα φόρα αυτά». Παρά την αύξηση της ετήσιας συνδρομής του Δήμου, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων, από 500 σε 4.000 ευρώ, το ποσό παραμένει ευτελές για τα δεδομένα ενός Δήμου όπως η Θεσσαλονίκη. Την στιγμή μάλιστα που στις προτεραιότητες του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι η οικονομική στήριξη παρελάσεων ομοφυλοφίλων και ... γυμνών ποδηλατοδρομιών (!), με κονδύλια πολλαπλάσια, αναφύονται εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

  Επίσης, από την στιγμή που τίθεται θέμα ανταποδοτικότητας της δαπάνης αυτής από τα οφέλη που εισπράττει ο δήμος, μήπως μπορεί να μας πει ο κ. Μπουτάρης σε ποιον βαθμό ανταποδίδονται τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ των ταξιδιών αναψυχής του ιδίου, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων του, σε διάφορες περιοχές και πόλεις του πλανήτη (με ιδιαίτερη προτίμηση φυσικά σε Τουρκία και Ισραήλ), που καλούνται να εγκρίνουν σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων; Μόνο στο συμβούλιο της Δευτέρας καλούνται να εγκρίνουν τέτοια έξοδα συνολικού ποσού περίπου 3.100 ευρώ. Ποια ακριβώς οφέλη εισπράττει από όλα αυτά;

  Νομίζω ότι η υποκρισία περισσεύει στον κ. Μπουτάρη. Το ʽχουμε ξαναπεί αρκετές φορές. Η πενταετία του αυτή θα είναι μία θητεία θεσμικών παρεμβάσεών του, που θα αλλάξει ριζικά τόσο την φυσιογνωμία και την αισθητική της πόλης, απογυμνώνοντάς την από το ελληνικό παρελθόν της, αλλά και θα την αποκόψει από την ιστορική και πολιτισμική της παρακαταθήκη. Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς εθνική αντιπολίτευση μέσα στον Δήμο, με ένα δημοτικό συμβούλιο που προσιδιάζει σε απαξίωση και φαιδρότητα με αυτό της εθνικής μας αντιπροσωπείας. Κρίμα...

  Κατηγορία: