Για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

 • Δημοσιεύτηκε: 02 Δεκέμβριος 2010

  Μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, βάση των οποίων ο συνδυασμός « Ανεξάρτητο Μέτωπο Στερεάς Ελλάδος» εκλέγει δύο περιφερειακούς συμβούλους, στην Εύβοια τον Νίκο Παπανδρέου και στην Φθιώτιδα τον Θωμά Τουσιάδη, και αφού ευχαριστήσω τους συντοπίτες μου που με την ψήφο τους συνέβαλαν στην εκλογή μου θα ήθελα να καταθέσω τις πρώτες μου σκέψεις ως εκλεγμένος πλέον Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος.

  Δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή συγκυρία, αλλά αυτές τις μέρες άρχισε τις εργασίες της στην Βουλή η Εθνική Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία με σκοπό να καταλήξει σε αποφάσεις που θα έχουν σχέση με την διαμόρφωση και την από δω και πέρα πορεία του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ειδικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ κυκλοφορούν φήμες και υπάρχουν ενδείξεις ότι την ίδια στιγμή με βάση αυτήν την αναδιοργάνωση-αναβάθμιση, μεθοδεύεται η κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος με την μεταφορά των δύο λειτουργούντων τμημάτων του στο Πανεπιστήμιο Βόλου.

  Επειδή πιστεύω ότι τα θέματα Παιδείας είναι και θα πρέπει πάντα να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους διοικούντες, θεωρώ ότι για τον νέο, πρώτο εκλεγμένο Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και για το πρώτο εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο, το θέμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος θα πρέπει να θεωρηθεί θέμα υψίστης σημασίας και θα πρέπει και ο κ. Περιφερειάρχης αλλά και όλοι μας, πριν ακόμη από τη επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας, από τώρα, να κινητοποιηθούμε για τη ανάδειξη και προώθηση του θέματος δεδομένου ότι από τις υπάρχουσες ενδείξεις, έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργησή του. Όμως θα πρέπει οι κυβερνώντες να καταλάβουν, να τους δώσουμε να καταλάβουν, ότι δεν είναι δυνατό μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση και σε πληθυσμό περιφέρειες τής Ελλάδος να είναι η μοναδική περιφέρεια στην χώρα μας χωρίς ΑΕΙ.

  Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα, με ευθύνη και των τοπικών αρχών και φορέων, υπήρξε μια απαράδεκτη στασιμότητα στην εξέλιξη του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος που εξακολουθεί να λειτουργεί όπως όταν ξεκίνησε, πριν από επτά χρόνια, με δύο μόνον τμήματα. Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει η κυβέρνηση να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος και να γίνει ένα αυτοδύναμο-αυτόνομο ΑΕΙ όπως όλα τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.

  Προτάσεις για συμπλήρωση με νέα τμήματα τής υπαρχούσης σχολής και για την δημιουργία μιας δεύτερης σχολής με τμήματα που θα αφορούν την μελέτη τού Ελληνικού πολιτισμού υπάρχουν και έχουν δοθεί σε όλους τους αρμοδίους. Με βάση αυτές τις προτάσεις πρέπει να ξεχάσουμε την εύκολη λύση, «το καταργούμε» και να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της μόνης σωστής λύσης, ανάπτυξη και λειτουργία τού Πανεπιστημίου με βάση τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο και με στόχο η Σχολή Μελέτης του Ελληνικού Πολιτισμού να περιλαμβάνει τμήματα που θα προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.

  Με βάση αυτό το σκεπτικό οι περιφερειακοί σύμβουλοι του «Ανεξάρτητου Μετώπου για την Στερεά Ελλάδα» θα ζητήσουν από την βουλευτή Ευβοίας Ουρανία Παπανδρέου και τον βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είναι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Παιδεία, να πιέσουν με κάθε τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση καλούμε δε τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, όλων των κομμάτων, συντονισμένα και άμεσα να απαιτήσουν την στήριξη και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος, του Πανεπιστημίου μας.