Πέθανε την 5η Μαρτίου 2015 και σε ηλικία 78 ετών ο διακεκριμένος δικηγόρος και αγωνιστής του εθνικού χώρου, Οδυσσέας Ι. Τόσκας, στην Θεσσαλονίκη, συνεπεία καρδιακής προσβολής. Η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε στην Θεσσαλονίκη την 6η Μαρτίου 2015 στην Θέρμη στο κοιμητήριο της Αναστάσεως. Το γεγονός του θανάτου του λύπησε βαθύτατα όλη την Θεσσαλονίκη, την γενέτειρα του Ήπειρο, καθώς και φίλους που είχε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο αείμνηστος Οδυσσέας Τόσκας, γεννήθηκε στο Καβαλλάρι Ζαγορίου Ηπείρου την 18η Οκτωβρίου 1937. Ήταν το τέταρτο τέκνο του Ιωάννη Τόσκα και της Ευφροσύνης Τζιώγκα. Στο Καβαλλάρι φοίτησε τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου, αλλά λόγω του ανταρτοπόλεμου που ξεκίνησε το 1946, και λόγω του Παιδομαζώματος που έκαναν οι αντάρτες του ΚΚΕ, και κατόπιν αίτησης του πατέρα του βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του Γεώργιο στην Παιδόπολη «Άγιος Κωνσταντίνος» Ιωαννίνων. Έπειτα από εισιτήριες εξετάσεις εισήχθη στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Στην συνέχεια πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δη στις σχολές Νομική, Φιλοσοφική και Θεολογική, καθώς και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων όπου τελικώς ενεγράφη στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Κατά την στρατιωτική του θητεία ως μικρόβαθμος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς (έφεδρος ανθυπολοχαγός Πεζικού) υπηρέτησε στην Κρήτη. Επίσης υπηρέτησε και στο στρατολογικό γραφείο κατόπιν εξετάσεων όπου εισήλθε μεταξύ των πρώτων. Ταυτοχρόνως πραγματοποίησε και τις Πανεπιστημιακές του Σπουδές και την πρακτική του άσκηση. Άσκησε μάχιμη δικηγορία στην Θεσσαλονίκη ως Δικηγόρος παρʼ Αρείω Πάγω. Υπήρξε συνιδρυτής της Βασιλικής Ενώσεως Ελλάδος με παραρτήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης υπήρξε συνήγορος-υπερασπιστής διωχθέντων Βασιλοφρόνων, Αξιωματικών Στρατού και Αστυνομίας (Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή), αλλά και πολιτών διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων. Δεν απεδέχθη ανάληψη πολιτικού αξιώματος από το στρατιωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου καθώς επίσης και την κυβέρνηση του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη. Μετά την Μεταπολίτευση (1974) αρνήθηκε και στην ΝΔ να είναι υποψήφιος βουλευτής της. Επολιτεύθη μόνον με την Εθνική Παράταξη στην Θεσσαλονίκη και έλαβε χιλιάδες ψήφους.
Υπήρξε συντάκτης και αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Εξέδιδε μαζί με συντακτική ομάδα την μηνιαία πατριωτική εφημερίδα «Εθνική Ιδέα». Υπήρξε αγωνιστής του βασιλικού θεσμού και της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας και τόνιζε την ανάγκη της υπάρξεως του Βασιλέως. Ήταν στυλοβάτης όλων των εθνικών εκδηλώσεων και μνημόσυνων σε Γράμμο και Βίτσι καθώς και στο Κιλκίς και αλλού.
Ο Οδυσσέας Τόσκας ήταν ένας ευγενικός, πρόσχαρος και καλοσυνάτος άνθρωπος, με ήθος. Έχαιρε εκτιμήσεως και συμπάθειας, ακόμη και ανθρώπων αντίθετων πολιτικών απόψεων με τις δικές του. Από τον γάμο του με την Αικατερίνη Παλιαχάνη απέκτησε ένα γιο τον Αστέριο (δικηγόρο) και την Ιωάννα (εκπαιδευτικό) Η απώλεια του ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για συγγενείς και φίλους που τον αγαπούσαν.
Στην κηδεία του μεταστάντος παρέστη πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και πάρα πολλά μέλη της Βασιλικής Ενώσεως. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν: Ο Γεώργιος Τόσκας, αδερφός του αείμνηστου Οδυσσέα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Βαλεργάκης, ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κ. Καφιάς, ο Κωνσταντίνος Ζαχαράκης, ο Κωνσταντίνος Θάνος εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου «Καβαλλάρι Ιωαννίνων» και ο δικηγόρος κ. Τσαχτάνης.
Τέλος κατετέθηκαν πάρα πολλά στεφάνια και ενδεικτικά αναφέρονται τα στεφάνια από τον βουλευτή Μάκη Βορίδη, τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Γιώργο Καρατζαφέρη, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την εθνική αντίσταση ΠΑΟ Μακεδονίας, την Βασιλική Ένωση Ελλάδος, την εφημερίδα «Στόχος», την εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος», τον ιστορικό Κωνσταντίνο Μπαρμπή, τον Θεόδωρο Θεοφιλογιαννάκο, την οικογένεια Βασιλάκου, τον καθηγητή Ιωάννη Λώλο, τον Χρήστο Τσάγκα, τον κ. Ζαχαράκη, τον Γιάννη Κουριαννίδη, την οικογένεια Δημητριάδη κ.α. Αντί στεφάνων ο Νέστωρ Γαλάνης κατέθεσε χρηματικό ποσό στην Ι.Μ. Παναγίας Ντουραχάνης Ιωαννίνων, όπως και η Ελένη Θραψίμη.
Τραγική ειρωνεία, ο Οδυσσέας Τόσκας πέθανε ανήμερα της δολοφονίας του Βασιλέως Γεωργίου Αʼ στην Θεσσαλονίκη που συνέβη την 5η Μαρτίου 1913. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και το παράδειγμά του φωτεινό για τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων πατριωτών. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μακεδονικής γης που σε σκεπάζει αξέχαστε Έλληνα. Αναπαύσου στην Βασιλεία των Ουρανών και ο Θεός να κατατάξει την ψυχή σου εν χώρα ζώντων .