Για μία χούφτα λίρες

 • Δημοσιεύτηκε: 06 Αύγουστος 2012

  Πάνε λίγες μέρες από την έναρξη του πανηγυριού που στήνουν κάθε τέσσερα χρόνια χρησιμοποιώντας την ιδέα του Ολυμπισμού, στο περιβόητο Λονδίνο αυτή την φορά.

  Ήδη η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί με την άθλια τελετή έναρξης που έστησαν οι φλεγματικοί και πικρόχολοι Εγγλέζοι. Ο χαρακτήρας του Mister Bean συνυπήρχε άνετα με τερατώδεις μορφές βγαλμένες ποιός ξέρει από ποιά αρρωστημένα κεφάλια. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν τόσο δρακόντεια, που άτομα άσχετα παρέλασαν μαζί με τις ομάδες των αθλητών. Αλλά και γενικότερα η εικόνα και η αίσθηση αυτής της τελετής σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το πνεύμα του Ολυμπισμού, την απέρριτη ομορφιά και το κάλλος που πρεσβεύουν και το ανέσπερο ελληνικό φως. Η τελετή έναρξης υπήρξε μια κακόγουστη παρωδία των αρχών του Ολυμπισμού από ανθρώπους που δεν μπορούν να αφουγκραστούν στο παραμικρό το νόημα των αγώνων αυτών και άρα το μόνο που μπορούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, είναι να προσφέρουν ένα κακόγουστο και την συγκεκριμένη φορά εκτρωματικό αντίγραφο τους.

  Ο δε πολύς Ζακ Ρογκ είχε μάλιστα το θράσος να δηλώσει πως καλωσορίζει τους αγώνες στο σπίτι τους. Ίσως να 'χε και δίκιο διότι θα αναφέρονταν στους νεο-Ολυμπιακούς Αγώνες και ποτέ στους αγώνες ως ιδέα διότι αυτό θα απαιτούσε περίσσιο θράσος, μεγαλύτερο και από τα ψεύδη που μετέρχονται οι πολιτικοί προς άγρα ψήφων. Υποψιαζόμασταν πάντοτε πως όλο αυτό στήνεται κάθε τέσσερα χρόνια έχοντας στο μυαλό όσων το στήνουν τον Ολυμπισμό όσο πιο λίγο γίνεται. Όμως η εφετινή διοργάνωση - ο Θεός να την κάνει τέτοια - των αγώνων αποτελεί ύβρη για την νοημοσύνη μας, για τις αξίες μας και για το ελληνικό ιδεώδες.

  Η χώρα μας προσβάλλεται καθημερινώς και προσεβλήθη και σε αυτούς τους δήθεν αγώνες του κλαυσίγελου. Η δεσποινίς Παπαχρήστου απεκλείσθη διότι κάποιοι ενσωμάτωσαν στις αρχές του Ολυμπισμού τις αρχές της παγκοσμιοποίησης. Οι ξένοι συναθλητές των δικών μας αθλητών τους αντιμετωπίζουν ως κατώτερα όντα και δεν το κρύβουν ούτε και στον δημόσιο λόγο τους. Και γενικότερα όλο αυτό δεν ήταν παρά μια ακόμη ευκαιρία να πληγεί η γενέτειρα του Ολυμπισμού, καθώς και να χυθούν χιλιάδες λίτρα χολής και προσβολής ως προς το έθνος που τους έδωσε την ευκαιρία να πλουτίσουν εν μέσω παγκόσμιας κρίσης.

  Ότι εμείς βέβαια παραβλέπουμε ως μικρά ανθρωπάρια ανάξια προγόνων, δεν μπορεί να το παραβλέπει και η πραγματικά μεγάλη δύναμη της θείας δίκης. Και αυτό γιατί αν δεν το γνωρίζετε ήδη, η Ολυμπιακή Φλόγα έχει ήδη σβήσει τρεις φορές, δίνοντας το μήνυμα πως αποσύρεται η εύνοια των μεγάλων δυνάμεων από όλο αυτόν τον εμπαιγμό. Φυσικά οι αγώνες συνεχίζουν κανονικά μιας και ο μαμωνάς στον οποίον πιστεύουν όσοι στήνουν τέτοιου είδους παιχνιδάκια δεν το απαγόρευσε ακόμη.

  Η φλόγα που δίδεται κάθε τέσσερα χρόνια νομιμοποιεί την αλητεία αυτή, όπως και η ψήφος που δίδεται κάθε τέσσερα χρόνια νομιμοποιεί την πολιτική αγυρτεία. Για δες κάτι συμπτώσεις τελικά...

  Κατηγορία: