Ας μην θανατωθεί η ελπίδα στις Ευρωεκλογές

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Μάιος 2004

  Το ομολογουμένως υψηλό ποσοστό του 75,83% που πήρε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα έχει σκάσει σαν βόμβα πολλών μεγατόνων, ταρακουνώντας την πολιτική σκηνή ολοκλήρου του Έθνους. Εφόσον οι πιθανότητες επικράτησης του ΝΑΙ ήσαν μειωμένες, λόγω της μεροληψίας του σχεδίου Ανάν υπέρ των τουρκικών θέσεων, το ενδιαφέρον εστιαζόταν στα ποσοστά. Διαψεύσθηκαν τελικά, οι εκτιμήσεις αυτών που μιλούσαν (και εύχονταν) για "αναιμική" επικράτηση του ΟΧΙ, και επακόλουθη εύκολη επαναφορά του σχεδίου για διαπραγμάτευση. Νίκησαν οι δυνάμεις που επιζητούσαν ένα δυνατό ΟΧΙ για ουσιαστική απαλλαγή από το σχέδιο Ανάν.

  Αξιολογώντας το αποτέλεσμα, στην ουσία, η νίκη του ΟΧΙ ήταν η λαϊκή ετυμηγορία που ορθώθηκε, πιο ισχυρή από κάθε πολιτικό επιχείρημα και κάθε επικοινωνιακή πολιτική. Το αλάθητο αισθητήριο ενός λαού, αντιμετώπισε κατάματα τον θανάσιμο κίνδυνο, αγνόησε τις όποιες απειλές, και απέκρουσε όλες τις πιέσεις. Τα κομματικά στεγανά στάθηκαν ανίσχυρα να συγκρατήσουν τους σκεπτόμενους πολίτες. Καθοδήγησε, σε αυτή την φάση, ο λαός τους ηγέτες, και όχι το αντίθετο. Δεν έκανε λάθος η πλειοψηφία του 75,83%. Ούτε σε νοημοσύνη υστερεί αυτός ο λαός, ούτε και η πληροφόρηση έλειπε (ακούστηκαν όλες οι απόψεις, σε κλίμα απόλυτα δημοκρατικό).

  Είναι ίσως η πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, που οι ηγεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα, αισθάνονται, ελέω της αποδεδειγμένης χρεοκοπίας των πολιτικών τους, πιέσεις για αλλαγή πολιτικής. Ποιοι όμως τελικά θα προσαρμόσουν ποιους; Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι ορόσημο. Είναι εξίσου σημαντικές με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

  Τα μηνύματα που θα δώσουν οι "ευρωκάλπες", θα είναι μηνύματα στήριξης ή απόρριψης των επιλογών των ηγεσιών επί του επίμαχου σχεδίου λύσης. Θα είναι όμως και οι εκλογές που θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θα κρίνουν στην ουσία τι θα λέει η Κύπρος στην Ευρώπη. Θα καταδείξουν εάν θα υπάρξει συνέχεια στην αμφισβήτηση των επιλογών των μέχρι τώρα αδιαμφισβήτητων ηγεσιών. Θα δώσουν σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

  Οι πολίτες με την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να δώσουν συνέχεια στην ελπιδοφόρα πορεία που ξεκίνησαν οι ίδιοι, για τον τόπο, με το αξιοπρεπέστατο ΟΧΙ που βροντοφώναξαν. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι έφθασε η ώρα για την συγκομιδή των κερδών της ένταξής, και για το εθνικό μας θέμα. Θα πρέπει από την άλλη να καταλάβουν ότι εάν επανέλθουν στην στήριξη των ηγεσιών που μας έφεραν στο σχέδιο Ανάν, επαναφέρουν τον ίδιο θανάσιμο κίνδυνο. Θα είναι συνεργοί στην νεκρανάσταση του καταστροφικού σχεδίου. Θανατώνοντας, οριστικά, και την τελευταία ελπίδα.

  Κατηγορία: