Αναγκαία η αναθεώρηση της εξωτερικής μας πολιτικής

 • Δημοσιεύτηκε: 03 Μάρτιος 2006

  Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας την τελευταία 25ετία διακρίνονται από την έλλειψη χάραξης εθνικής στρατηγικής και στόχου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλα τα εθνικά μας θέματα διαιωνίζονται και παραμένουν ανοιχτά ενώ παράλληλα οι όποιες συζητήσεις γίνονται οδηγούν πάντοτε σε μονομερείς υποχωρήσεις από μέρους μας. Κερδίζουμε πάντα το έλασσον που είναι υποδεέστερο και χάνουμε το μείζον που είναι το ουσιαστικό.

  Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ με όρους που ήθελε η Τουρκία, αποτελεί άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία. Η Τουρκία μπόρεσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ γιατί κατόρθωσε να τις πείσει ότι αυτή είναι όχι μόνον ο κυματοθραύστης του ριζοσπαστικού ισλαμισμού προς την δύση, αλλά και ο τοποτηρητής των πετρελαϊκών συμφερόντων τους στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο. Αυτό απ' ευθείας προσδίδει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Τουρκία, η οποία τον εκμεταλλεύεται κατάλληλα ώστε να καταστεί μία ηγεμονική και κυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Έτσι είναι πάντα έτοιμη για να διαπραγματευθεί και να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα όπως δηλώνει. Ποιες διαφορές όμως και τι να διαπραγματευθεί; Τις διαφορές που δημιουργεί η ίδια με την επεκτατική της τακτική και να διαπραγματευθεί τα δικά μας, αυτά που ήδη μας ανήκουν.

  Κι όμως απέναντι σ' αυτόν τον τουρκικό παραλογισμό υπάρχουν ελληνικά ευήκοα ώτα. Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στην γείτονα όχι μόνον δεν μετριάζει την επιθετικότητα της, απεναντίας την οξύνει και την αυξάνει. Η υποκρισία του πολιτικού κατεστημένου που εναλλάσσεται στην εξουσία είναι πασιφανής. Όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτισμό στα εθνικά θέματα για πολιτικά και κομματικά οφέλη και μόνον, μόλις όμως αναλάβουν αυτοί εφαρμόζουν την ίδια πολιτική δηλαδή της ελαχίστης αντίστασης για την έξωθεν καλή μαρτυρία, προσδεμένοι πάντα στο άρμα των συμφερόντων των ΗΠΑ. Κι ενώ γνωρίζουν ότι η ελαστικότητα απέναντι στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και οι συνεχείς υποχωρήσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, άρα σε υποταγή, αυτοί συνεχίζουν απτόητοι.

  Για εμάς τους Έλληνες πατριώτες που η Πατρίδα και το Έθνος αποτελούν τις ύψιστες Αξίες και Ιδέες δεν μπορεί να υπάρχει έστω και σαν φευγαλέα σκέψη ότι θα μπορούσαμε ποτέ να συνεργαστούμε με το διεφθαρμένο παρακμιακό πολιτικό καταστημένο εάν προηγουμένως δεν γίνει ολική αναθεώρηση και επανατοποθέτηση σε εθνική γραμμή των ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο ρόλος του delivery για τα εθνικά μας θέματα δεν ταιριάζει στο ΛΑ.Ο.Σ. Μπορούν και τον διεκπεραιώνουν ο κ Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, η κ. Μπακογιάννη και άλλοι, πολύ καλά. Εμείς οφείλουμε να δικαιώσουμε τις ελπίδες του Έθνους για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη και υπερήφανη, για μια Ελλάδα που θα διεκδικεί αυτά που της ανήκουν.

  Κατηγορία: