Αλλαγή ανιστόρητης και απαξιωτικής ονομασίας οδού

  • Δημοσιεύτηκε: 22 Μάρτιος 2006

    Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσης της 21ης Μαρτίου 2006, υπερψηφίστηκε ομόφωνα κατόπιν θετικής εισηγήσεως της Επιτροπής Ονοματοδοσίας, η πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Κώστα Καρδαρά, εκπροσώπου της ελάσσονος μειοψηφίας και Προέδρου της Δημοτικής Οργανώσεως Καρδίτσης του ΛΑ.Ο.Σ., για την μετονομασία της οδού «Επισκόπου Διονυσίου Σκυλοσόφου» σε οδό «Επισκόπου Διονυσίου του Φιλοσόφου». Είναι γνωστό ότι την προσωνυμία «σκυλόσοφος» την έδωσαν περιφρονητικά οι Τούρκοι στον φλογερό εθνικό και κοινωνικό Επαναστάτη και Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Τρίκκης Διονύσιο.

    Ο Διονύσιος, Ηπειρώτης στην καταγωγή, είχε σπουδάσει στην Ευρώπη και στην Κωνσταντινούπολη για πολλά χρόνια Ιατρική, Φιλοσοφία, Φιλολογία, Λογική, Αστρονομία και Ποίηση. Ηγήθηκε δύο εξεγέρσεων αγροτών εναντίον των Τούρκων, μία στην περιοχή των Αγράφων το 1600 και μία το 1611 στα Ιωάννινα, τα οποία μάλιστα κατέλαβε για λίγο. Μετά την αποτυχία της τελευταίας εξεγέρσεως τον Σεπτέμβριο του 1611, βρήκε τραγικό θάνατο (γδάρθηκε ζωντανός) στα χέρια των Τούρκων, χωρίς όπως διασώζεται από τις πηγές να λυγίσει ούτε στιγμή.

    Αυτή η ανιστόρητη, λανθασμένη και άδικη ονομασία υπάρχει σε δρόμους πολλών ελληνικών πόλεων και θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για τη διόρθωσή της.

    Κατηγορία: