Όμηρος των Ταλιμπάν ο δάσκαλος Θανάσης Λερούνης

 • Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτώβριος 2009

  Η είδηση της απαγωγής του Θανάση Λερούνη στις 8 Σεπτεμβρίου, από κουκουλοφόρους (πιθανότητα Ταλιμπάν), ύστερα από επίθεση στο σπίτι όπου διέμενε, στο χωριό Μπρουν, τάραξε μερικώς τα λιμνάζοντα νερά της νεοελληνικής αφασίας. Δυστυχώς όμως όχι αρκετά, λόγω της προεκλογικής περιόδου.

  Ο Θανάσης Λερούνης τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με την πολιτιστική επιβίωση των απογόνων των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν, οι γνωστοί σε όλους μας Καλάς. Με μεγάλη υπομονή και αυτοθυσία ζει ανάμεσά τους προσπαθώντας να διατηρήσει την πολιτιστική τους ιδιομορφία, σε μια εποχή που οι ισλαμιστές της περιοχής προσπαθούν να τους απορροφήσουν με διάφορα τερτίπια.

  Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου συνάντηση στα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ. είχε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης και ο αναπληρωτής Προέδρου Πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Γεωργίου, με τον Πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, Iftikhar Hussain Kazmi. Αντικείμενο της συζήτησης των ανδρών ήταν η υπόθεση της απαγωγής του Έλληνα εκπαιδευτικού Θανάση Λερούνη στο Πακιστάν. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Συναντηθήκαμε με τον πρέσβη του Πακιστάν για να συζητήσουμε το θέμα του απαχθέντος Θανάση Λερούνη. Του εξήγησα ότι υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία καθ' όσον δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν βρίσκεται εν ζωή, για το πού βρίσκεται και ποιοί τον έχουν απαγάγει. Ο κύριος πρέσβης μου έδωσε αρκετές εξηγήσεις, και πιστεύω ότι όλα θα πάνε κατ' ευχή».

  Εν τω μεταξύ δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση του Πακιστάν, να καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του και να επιστρέψει ασφαλής στην Ελλάδα, απεύθυνε, με χειρόγραφη επιστολή του, ο ίδιος ο Αθανάσιος Λερούνης. Στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στις 2 Οκτωβρίου, στην αγγλική γλώσσα και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του, αναφέρει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητά να γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτουν οι απαγωγείς για την απελευθέρωσή του, δηλαδή η καταβολή λύτρων 20.000 δολαρίων και η απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές αρχές. «Εάν τα παραπάνω αιτήματα δεν υλοποιηθούν, με ενημέρωσε, ο διοικητής των Ταλιμπάν ότι θα έχω μεγάλα προβλήματα και ότι η ζωή μου θα τεθεί σε κίνδυνο», γράφει χαρακτηριστικά.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» η τοπική εφημερίδα «Chitral Times», αναφέρει ότι αντιπροσωπεία με εξέχοντες μουσουλμάνους τοπικούς ηγέτες της κοιλάδας Μπουμπουρέτ, που είχε μεταβεί για δεύτερη φορά στο Νουριστάν, προκειμένου να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του Αθανάσιου Λερούνη με τους Ταλιμπάν, γύρισε με «άδεια χέρια». Ωστόσο, η αντιπροσωπεία μετέφερε τρεις επιστολές του Λερούνη: μια προς την πακιστανική κυβέρνηση, μια προς τον Έλληνα πρεσβευτή στο Πακιστάν κι μια προς την ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές», με την οποία συνεργαζόταν, έως την απαγωγή του. Η αποστολή είχε αναχωρήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δεν κατάφερε να συναντήσει τελικά τους διοικητές των Ταλιμπάν, καθώς δεν βρισκόταν στην περιοχή Νουριστάν (του Αφγανιστάν), όπου κρατείται όμηρος ο Έλληνας εθελοντής. Ωστόσο, αναμένεται να επιχειρήσει να επισκεφτεί την περιοχή για τρίτη φορά, προκειμένου να επιδιώξει νέα συνάντηση με τους απαγωγείς, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε.

  Σύμφωνα με την «Chitral Times», στις επιστολές του προς την οργάνωση των «Ελλήνων Εθελοντών» και προς την ελληνική πρεσβεία, ο Αθανάσιος Λερούνης, αναφέρει ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι παραμένει με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τους όρους που θέτουν για την απελευθέρωσή του. «Εργάστηκα ως εθελοντής στις κοιλάδες των Καλάς της περιοχής του Τσιτράλ, από το 1995, συμμετέχοντας σε εργασίες προς όφελος φτωχών Πακιστανών πολιτών, όπως κατασκευές σχολείων, συστημάτων ύδρευσης, κέντρων υποστήριξης μητέρων κ.α.» γράφει ο Αθανάσιος Λερούνης στην επιστολή του και συμπληρώνει ότι η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα είναι καλά ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της οργάνωσης των «Ελλήνων Εθελοντών» στο Πακιστάν.

  Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη της σοβαρής αυτής υποθέσεως.

  Κατηγορία: