Άξιοι της μοίρας μας;

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Αύγουστος 2009

  Είναι γεγονός ότι μερικοί αρέσκονται να παρουσιάζουν ωραιοποιημένες εικόνες της ζοφερής πραγματικότητας, διαμορφώνοντας έτσι μία ψευδαίσθηση στην κοινωνία, που πολλές φορές συμπαρασύρει και τους ίδιους σε μία αδικαιολόγητη ευδαιμονία. Μια τέτοια εικόνα προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν για την κατάσταση στην Θράκη μας. Αναπτυξιακά οράματα, μεγάλα λόγια και φιλοδοξίες, διασυνοριακές πρωτοβουλίες και άλλοι μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί ηχούν ευχάριστα στ' αυτιά των πολιτών. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

  Δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών προσγείωσαν στη σκληρή καθημερινότητά τους όσους ζουν χρόνια τώρα τον παλμό της θρακικής ζωής. Το πρώτο ήταν η σύλληψη του προδότη μουσουλμάνου Μποσταντζή, από το Σιδηροχώρι του Έβρου, που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας στη Σαμοθράκη. Το ότι βρέθηκαν χιλιάδες φωτογραφίες στο σπίτι του, μεταξύ των οποίων και στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων που υπηρετούν στην περιοχή, καθώς και γεφυρών φωτογραφημένων από το κάτω μέρος τους, καταδεικνύει τον επίβουλο σχεδιασμό της γείτονος, που μέσω του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής στρατολογεί Έλληνες πολίτες για τα συμφέροντά της. Εξ άλλου άνθρωποι του προξενείου ήταν αυτοί που φρόντισαν να εξασφαλίσουν αμέσως στον προδότη νομική στήριξη.

  Το δεύτερο ήταν η ανακοίνωση του προγράμματος του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, από 14 έως 16 Αυγούστου. Η αρχικώς εγκριθείσα θεματολογία του, τροποποιήθηκε βάναυσα, "κόβοντας" από τις εισηγήσεις αυτές που αναφέρονταν στην γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στον πομακικό χώρο σήμερα. Είναι προφανές ότι η λογοκρισία αυτή εφαρμόστηκε κατόπιν πιέσεων από την "φωλιά των εχιδνών", όπως είχε ονομάσει κάποτε ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, που φρόντισε να κάνει σαφές για άλλη μία φορά στους αιρετούς κοτσαμπάσηδες της περιοχής, το ποιός είναι ο καθοριστικός παράγων για την εκλογή τους!

  Όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία, σε ένα κυρίαρχο κράτος, τότε πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς τί μπορεί να συμβαίνει σε ένα προτεκτοράτο ή σε ένα κράτος - δορυφόρο ενός άλλου. Κι επειδή το μεν πρώτο θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και ξεφεύγει από τις συνηθισμένες ανάλογες συλλήψεις "ερασιτεχνών" κατασκόπων (από τις πολλές που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην Θράκη όσο και στα νησιά μας!), θα περιμένουμε να δούμε την παραδειγματική τιμωρία του και να μην πέσει "στα μαλακά", όπως όλοι οι άλλοι.

  Όσον αφορά στην δεύτερη περίπτωση, ελπίζουμε οι θρακικές συλλογικότητες, οι ομοσπονδίες των Θρακών δηλαδή, να σταθούν στο ύψος τους, να καταγγείλουν τις πρακτικές της εθελοδουλείας και στο μέλλον να πάρουν στα χέρια τους εκδηλώσεις όπως αυτήν την κορυφαία θεσμική εκπροσώπησή τους, το παγκόσμιο συνέδριό τους. Διαφορετικά, θα είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας...


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 13ης Αυγούστου 2009 της εφημερίδας Στόχος.
  Κατηγορία: