«Vinyl is back» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

  • Δημοσιεύτηκε: 12 Μάρτιος 2015

    Το «Vinyl is back», η κορυφαία διοργάνωση για το βινύλιο, έχοντας πλέον καταξιωθεί ως το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τη μουσική και τον ιδιαίτερο ήχο των δίσκων βινυλίου, επανέρχεται για μια ακόμη φορά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) το τριήμερο 13, 14 και 15 Μαρτίου 2015.

    Η μυσταγωγία της ακρόασης του βινυλίου όταν η βελόνα του πικ-απ μπαίνει στα αυλάκια του και ο ζεστός ήχος του αναβλύζει από τα ηχεία, έφερε κοντά μια ομάδα ανθρώπων που δημιούργησε το «Vinyl is back». Μια εκδήλωση που ζωντανεύει το όνειρο κάθε λάτρη της μουσικής, την οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε μαζικά ο κόσμος. Μόνιμος τόπος διεξαγωγής είναι το Κτήριο «Μηχανουργείο» (Δ12) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, όπου επί τρεις μέρες το βινύλιο είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

    Το «Vinyl is back» γρήγορα έγινε ένα «πάρκο ψυχαγωγίας» για τους μουσικόφιλους, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με την μουσική, ότι πιο τονωτικό για την εποχή. Μέσα από τα βινύλια ο μουσικόφιλος κυριολεκτικά «κοσκινίζει» τους μουσικούς και τις μπάντες, ενώ οι νεώτεροι λάτρεις του βινυλίου, που όλο και πληθαίνουν, ακούν καλλιτέχνες που μόνο από τον μεγαλύτερο αδερφό τους ή τους γονείς τους είχαν ακούσει. Τώρα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μύθους της μουσικής, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, οι Rolling Stones, οι Beatles, ο Jimi Hendrix, αλλά και νέους μουσικούς που παίζουν με πάθος όπως οι U2, o Nick Cave, ο Tom Waits, αλλά και soundtracks του Μορρικόνε και κλασσικά άλμπουμ του Μότσαρτ και του Μπετόβεν. Το «Vinyl is back» μαζί με τα δισκοπωλεία και τις ανεξάρτητες εταιρίες, αλλά και τις δισκογραφικές που κρατούν την παλιά τους αίγλη με νέες προτάσεις, ειδικεύεται στην αίσθηση και στην οσμή της μουσικής πρωτοστατώντας πέρα από την ψηφιακή επίθεση.

    Ποιοι συμμετέχουν στο «Vinyl is back»:

    • Καταστήματα πώλησης δίσκων
    • Ιδιώτες / Συλλέκτες δίσκων
    • Δισκογραφικές εταιρείες που παράγουν δουλειές καλλιτεχνών και σε δίσκους βινυλίου
    • Μηχανήματα αναπαραγωγής δίσκων (πικάπ, ενισχυτές κ.ο.κ.)
    • Αξεσουάρ για βινύλια
    • Είδη αποθήκευσης δίσκων βινυλίου
    • Αξεσουάρ και ανταλλακτικά για πικάπ
    • Έπιπλα / Βάσεις για ηχοσυστήματα
    • Μουσικές Αφίσες
    • Μουσικά T-shirts & Μπλούζες
    • Μουσικά Βιβλία
    • Handmade Express Bazaar

    Χώρος: Κτίριο Δ12 «Μηχανουργείο», Πειραιώς 100, Γκάζι. Είσοδος δωρεάν όλες τις ημέρες. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 13 Μαρτίου 5-9 μ.μ., Σάββατο 14 Μαρτίου 11 π.μ. - 9 μ.μ., Κυριακή 15 Μαρτίου 11 π.μ. - 9 μ.μ.

    Όμως το «Vinyl Is Back» δεν είναι μόνο βινύλια. Το «Vinyl is back» δίνει χώρο στην 7η τέχνη και κάνει αφιέρωμα στα μουσικά - και όχι μόνο - ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή και δημοσιογράφου Αντώνη Μποσκοΐτη με προβολή τριών ταινιών του. Μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μηχανουργείου (Δ12), στο «Τεχνόπολις», θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

    «Οδύσσειες σωμάτων - Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο» (2010, έγχρωμη και ασπρόμαυρη, 83 λεπτά) σε πρώτη επίσημη παγκόσμια προβολή για τον σκηνοθέτη του «1922» και της πατριωτικής Αριστεράς. Θα προβληθεί: Παρασκευή 13 Μαρτίου, Σάββατο 14 Μαρτίου, Κυριακή 15 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ.

    «Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ» (2006, ασπρόμαυρη, 62 λεπτά). Βʼ Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Θα προβληθεί: Σάββατο 14 Μαρτίου και Κυριακή 15 Μαρτίου στις 5 μ.μ.

    «Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού» (2002, έγχρωμη και ασπρόμαυρη, 26 λεπτά). Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 25ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του ΥΠΠΟ, Διάκριση «Κίνητρο» ΕΚΚ, Εύφημος Μνεία ΠΕΚΚ. Θα προβληθεί: Σάββατο 14 Μαρτίου και Κυριακή 15 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ.

    Ενώ από τις συναυλίες του «Vinyl Is Back» ξεχωρίζει η συναυλία του εμπνευσμένου από την παράδοση έντεχνου συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού και της «Αστραδένης» (Ζωή Τηγανούρια, Μιχάλης Ανδρουλιδάκης) την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 19:00. Το 3ο και 4ο δισκάκι της σειράς φιλοξενούν στη μία πλευρά δυο μελοποιήσεις του Μιχάλη Κουμπιού σε ποίηση Διονύση Καψάλη με ερμηνευτές τον Μίλτο Πασχαλίδη («Στον ουρανό») και την Μαρία Αναματερού («Το κρυφτό»). Στην άλλη πλευρά τον μετασχηματισμό τους σε χασάπικα οργανικά αποδίδει ο Θανάσης Βασιλάς με τίτλους από την δωδεκανησιακή μικρονησία όπως Αλιμνιά (νησίδα της Χάλκης) και Ρυέτα ( μικρό νησάκι της Τήλου). Το 5ο και 6ο δισκάκι φιλοξενούν στη μία πλευρά στίχους της Λίνας Δημοπούλου με ερμηνευτές τον Παντελή Θαλασσνό («Γεια χαρά σου ζωή») και τον Χάρη Μακρή («Αν κάτι θες»). Τον μετασχηματισμό τους σε χασάπικα οργανικά αποδίδει στην άλλη πλευρά ο Ανδρέας Καραντίνης. Και εδώ οι τίτλοι προέρχονται από την δωδεκανησιακή μικρονησία και συγκεκριμένα από τα νησιά της Σύμης (Σεσκλί και Νύμος). Για τις ενορχηστρώσεις συνεργάστηκαν ο Μιχάλης Κουμπιός και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

    Κάθε δίσκος θα κυκλοφορήσει περίπου σε 300 αριθμημένα αντίτυπα. Μια προσεγμένη παραγωγή που απευθύνεται σε αυτούς που επιμένουν στις τελετουργικές ακροάσεις. Η μουσική συνεχίζει να καταγράφεται σε παραδοσιακούς φορείς ήχου και να παράγει ντοκουμέντα. Η σειρά είναι μια πρωτοβουλία των συλλεκτών βινυλίου Κώστα Ανθόπουλου, Παναγιώτη Καραβίδα και Γιώργου Κουτράκου.

    Κατηγορία: