«Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο»: Μία διαφορετική χριστιανική ταινία

  • Δημοσιεύτηκε: 02 Νοέμβριος 2014

    Αφιέρωμα στον βραβευμένο σκηνοθέτη Ρόυ Άντερσον έχει οργανώσει το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες. Ευκαιρία να θυμηθούμε το Βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες αριστούργημα του, «Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο» (2002) που προβάλλεται τις επόμενες ημέρες.

    Σε αυτό ο Άντερσον χρησιμοποιεί ένα σουρεαλιστικό ύφος γραφής για να μιλήσει για την κενότητα της σύγχρονης ζωής. Στην σύγχρονη μητρόπολη το μόνο που μετρά είναι η οικονομική επιτυχία. Ο πόνος των ανθρώπων περιφρονείται, οι επιχειρήσεις αποτυχαίνει και μια νεαρή κοπέλα θυσιάζεται για το καλό της επιχείρησης, σαν στο βωμό του Μόλωχ, με ιερείς και επιχειρηματίες να συμμετέχουν σε αυτό.

    Αν θέλει κανείς να δει τον πραγματικό λόγο πίσω από τον κανιβαλισμό αισθημάτων στην σύγχρονη μεγαλούπολη είναι η έλλειψη του Λόγου του Θεού. Αγνοώντας τον Θεό οι ήρωες της ταινίας απορρίπτουν τις γυναίκες τους, αρνούνται να πάρουν και να δώσουν αγάπη, γίνονται πικρόχολοι, αποκαρδιώνονται και γίνονται εκδικητικοί. Σε όλη την διάρκεια της ταινίας υπάρχουν στιγμές που βλέπουμε τον Σταυρό, αλλά για τους ανθρώπους που το μόνο που μετρά είναι η οικονομική επιτυχία, ο Θεός είναι ένα ακόμα αγαθό. Δεν είναι σύμπτωση η κορυφαία σκηνή του έργου είναι εκείνη στην οποία ο έμπορος μικρών Σταυρών πετάει κάτω την πραμάτεια του φωνάζοντας: «Ποιος νοιάζεται για έναν αποτυχημένο που σταυρώθηκε;»

    Ο Ρόυ Άντερσον κάνει ένα απρόσμενο πνευματικό αριστούργημα ή ακόμα καλύτερα μια διαφορετικού είδους χριστιανική ταινία. Τα «Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο» είναι σαν ο μεταφυσικός προβληματισμός του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (που λάτρευε τον Άντερσον) συναντούσε την σλάπστικ κωμωδία του Ζακ Τατί που σατίριζε την κενότητα της σύγχρονης ζωής στην τριλογία του «Κύριου Υλό» και την σουρεαλιστική ζωγραφική του Ιερώνυμου Μπος για την ανθρώπινη βλακεία σε μια ζωή χωρίς Θεό.

    Τα «Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο» προβάλλονται την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 22:00 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του «Ολύμπιον» και την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 15:00 στην ίδια αίθουσα.

     

    Κατηγορία: