«Που η Δεξιά έκανε λάθος» του Pat Buchanan

 • Δημοσιεύτηκε: 27 Αύγουστος 2004

  Αφού έχουν δοκιμάσει τις κυβερνήσεις Κλίντον και Τζορτζ Μπους, εύχονται οι Αμερικανοί να είχαν εκλέξει τον Πάτρικ Μπιουκάναν πρόεδρο; Ήταν ο Μπιουκάναν η τελευταία ευκαιρία να μπει ένας αληθινός πατριώτης στον Λευκό Οίκο; Σε αυτή την περίπτωση η Αμερική θα «καλλιεργούσε τον δικό της κήπο», θα απέφευγε τις εμπλοκές στο εξωτερικό και τις αιώνιες συμμαχίες και θα αποτελούσε ένα παράδειγμα για τους άλλους. Αντί για αυτά, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένας «δημοκράτης ιμπεριαλιστής».

  Στο νέο του βιβλίο, αφιερωμένο στον Ρόναλντ Ρέιγκαν, «Που η Δεξιά έκανε λάθος: πως οι νεοσυντηρητικοί υπονόμευσαν την επανάσταση του Ρέιγκαν και υφάρπαξαν την προεδρία Μπους;» , ο Μπιουκάναν θλίβεται για την άνοδο της Ιακωβινικής Αμερικής. Μία νεοσυντηρητική ομάδα σε συμμαχία με το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Ισραήλ, έχουν αιχμαλωτίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ξεκινήσει μία νέα σταυροφορία ενάντια στο Ισλάμ.

  Σε ένα κεφάλαιο που πρέπει να διαβαστεί από κάθε Αμερικανό που πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μπους πρέπει να επανεκλεγεί, ο Μπιουκάναν ρωτάει: «Ποιοι είναι αυτοί οι νεοσυντηρητικοί;» Όταν το μάθετε, δεν θα θέλετε να έχετε καμία σχέση με τον πρόεδρο που τους προστάτεψε και τους έδωσε την ανεξέλεγκτη εξουσία να ωθήσουν την Αμερική σε ατελείωτο πόλεμο στην Μέση Ανατολή.

  Οι νεοσυντηρητικοί έχουν ωθήσει την Αμερική σε πόλεμο με 1 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους που δεν της έκαναν κανένα κακό. Ταυτόχρονα οι νεοσυντηρητικοί κατέστρεψαν τις παραδοσιακές συμμαχίες της Αμερικής. Αντί να απομονώσουν τον τρομοκράτη εχθρό, οι νεοσυντηρητικοί απομόνωσαν την Αμερική.

  Η Αλ Κάιντα δεν είναι ένα κράτος ή μία χώρα. Είναι μία «μη κυβερνητική οργάνωση» που απορρίπτει τον παρακμιακό πολιτισμό της Αμερικής και αντιτίθεται στην συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ που βάρβαρα καταπιέζει τους Παλαιστίνιους προς αισχύνη όλων των μουσουλμάνων. Είναι αδύνατο να πολεμήσεις την Αλ Κάιντα εισβάλλοντας και κατέχοντας μουσουλμανικές χώρες. Η εισβολή του Μπους στο Ιράκ δεν απέδωσε τίποτα για τις ΗΠΑ, εκτός από νεκρούς και έξοδα. Αντιθέτως ριζοσπαστικοποίησε τον μουσουλμανικό κόσμο και δημιούργησε νεοσύλλεκτους για την Αλ Κάιντα.

  «Οι νεοσυντηρητικοί» γράφει ο Μπιουκάναν «είναι πωρωμένοι στην αλαζονεία και η ύβρις τους μπορεί να αποδειχθεί η καταστροφή τους. Και η δική μας…» Η αποτυχία της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ σίγουρα έδειξε τα όρια της ηγεμονία των ΗΠΑ. Παρά την περιορισμένη ένοπλη αντίσταση, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δεν δείχνουν ικανές να ελέγξουν ούτε μία ιρακινή πόλη. Αν η εξέγερση γενικευόταν ή αν οι Ιρακινοί είχαν αποτελεσματικά όπλα ενάντια στα τεθωρακισμένα και τα αεροπλάνα, οι ΗΠΑ θα αναγκάζονταν να αποσύρουν τον στρατό τους.

  Ο Μπιουκάναν εξηγεί πως οι νεοσυντηρητικοί χρησιμοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους για να θέσουν σε εφαρμογή το, προαποφασισμένο χρόνια πριν την 11η Σεπτεμβρίου, σχέδιο της εισβολής στο Ιράκ. Το 1996 οι νεοσυντηρητικοί που τώρα ανήκουν στην κυβέρνηση Μπους συνέταξαν μία μελέτη πολιτικής για τον δεξιό πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Στην μελέτη ο Ντάγκλας Φέιθ (σημερινός υφυπουργός Αμύνης), ο Δαβίδ Βούρμσερ (μέλος του επιτελείου του αντιπροέδρου Τσένεϊ) και ο Ρίτσαρντ Περλ (Συμβούλιο Αμύνης) πρότειναν «την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία στο Ιράκ ως ένα σημαντικό Ισραηλινό στρατηγικό στόχο από μόνο του».

  Σήμερα όλος ο κόσμος, με την εξαίρεση την υπό προπαγάνδα Αμερικανική κοινή γνώμη, γνωρίζει ότι το Ιράκ δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ενάντια στις ΗΠΑ. Αλλά για τους «Λικουντικούς» της Ουάσινγκτον αυτό δεν είχε καμία σημασία. Στο νου τους είχαν τα συμφέροντα του Ισραήλ, όχι της Αμερικής. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διέφυγε, ενώ οι ΗΠΑ εξετράπησαν προς την εισβολή στο Ιράκ.

  Το 1997 ο Φέιθ έγραψε στο άρθρο "Στρατηγική για το Ισραήλ" (περιοδικό Commentary, Σεπτέμβριος 1997) ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να καταλάβουν το Ιράκ, την Συρία και το Ιράν. Επιπλέον το Ισραήλ πρέπει να ανακαταλάβει τις περιοχές υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής αν και «η τιμή σε αίμα θα είναι υψηλή».

  Τώρα βλέπουμε την εξέλιξη αυτής της στρατηγικής των νεοσυντηρητικών. Το Ιράκ έχει κατακτηθεί. Το Λικούντ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αρπάζει περιοχές από την Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο νεοσυντηρητικός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον άρχισε να ηχεί τα τύμπανα του πολέμου ενάντια στο Ιράν γιατί «κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για την διεθνή ασφάλεια».

  Γράφοντας στην Wall Street Journal, ο νεοσυντηρητικός Μαξ Μπουτ προσδιόρισε την υποστήριξη προς το Ισραήλ ως ένα «χαρακτηριστικό-κλειδί του νεοσυντηρητισμού». Τι έγινε με την υποστήριξη προς την Αμερική, αναρωτιέται ο Μπιουκάναν. Το συμφέρον της Αμερικής πρέπει να είναι το μέλημα της κυβέρνησης Μπους. Από πότε τα αμερικανικά συμφέροντα ενσωματώθηκαν στα συμφέροντα του Ισραηλινού δεξιού κόμματος Λικούντ; Αν οι Αμερικανοί δεν θέλουν να πεθάνει μία γενιά παιδιών τους στις έρημους της Μέσης Ανατολής, τότε καλύτερα να πάρουν τα ερωτήματα του Μπιουκάναν στα σοβαρά.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Vdare.