«Κύπρος 1974 - Η μεγάλη προδοσία» του Κωνσταντίνου Δημητριάδη

 • Δημοσιεύτηκε: 24 Μάιος 2011

  Κύπρος 1974, η μεγάλη προδοσία. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ξεκάθαρος τίτλος σε βιβλίο που φιλοδοξεί - και θεωρώ πετυχαίνει - να αναδείξει, με εκτενή έρευνα και ιστορικές μαρτυρίες, την μεγάλη προδοσία που αποκορυφώθηκε τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, στην ελληνική μεγαλόνησο, το πανέμορφο νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο.

  Τύχη όχι αγαθή, αλλά χάρις στην συρρίκνωση του Ελληνισμού, επιφύλαξε για την Κύπρο να βρίσκεται στην ακριτική εμπροσθοφυλακή του Ελληνισμού. Χιλιάδες χρόνια ελληνικού πολιτισμού, βρίσκονται συνέχεια στο στόχαστρο των διαφόρων περαστικών «πειρατών και εισβολέων της Ιστορίας», και όμως η ψυχή της θαλασσοφίλητης κόρης του Νότου, αντιστέκεται μην ξεχνώντας στιγμή την ελληνική της καταγωγή.

  Την καταγωγή που τίμησαν με θυσίες και αγώνες, εκατοντάδες γενιές, για να φθάσουν και στην Εθνεγερσία του 1821, δίπλα στο τιμημένο ράσο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού που θυσιάστηκε με το ποίμνιό του. Τους Μογγόλους κατακτητές της ελληνικής Ανατολής, διαδέχτηκαν οι αργυροφρώνητοι Άγγλοι που δεν σεβάστηκαν την επιθυμία των Κυπρίων να ενωθούν με τα αδέλφια της μητροπολιτικής Ελλάδος.

  Σαν σήμερα, πριν 56 χρόνια, την 1η Απριλίου 1955, η αθάνατη ελληνική ψυχή γέννησε νέο έπος τιμής, την εποποιία της ΕΟΚΑ με αρχηγό τον ακούραστο πολεμιστή της Ελλάδος, τον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή. Μοναδικός σκοπός η Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

  Ένας αγώνας ενός αποφασισμένου λαού, κάτω από την πολεμική έμπνευση και αρετή ενός μάχιμου ηγέτη, κατάφερε να διασύρει μια αυτοκρατορία. Ο Γεώργιος Γρίβας-Διγενής έγινε μετά τον εθνεγέρτη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο δεύτερος Έλληνας, που ανακηρύχθηκε «Άξιο Τέκνο της Πατρίδος».

  Δυστυχώς όμως δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου ένας πόλεμος που κερδήθηκε στα πεδία των μαχών, χάθηκε στις συμπληγάδες της διπλωματίας και της πολιτικής, οι οποίες με τις συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, νόθευσαν την νίκη και έκαναν συμμέτοχο, στην αυτοδιάθεση του Κυπριακού Ελληνισμού, τον γενοκτόνο Μογγόλο του Κεμαλισμού.

  Εδώ είναι που ξεκινάει η υποθήκευση και προδοσία της Κύπρου που αποκορυφώνεται με την τουρκική εισβολή του «Αττίλα Ι» και την επέλαση του «Αττίλα ΙΙ» που βρήκε την Κύπρο «να κείται μακράν» για τους ίδιους άθλιους νεκροθάφτες.

  Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τις εκδόσεις «Πελασγός», να προσφέρουμε στο φιλάληθες και φιλομαθές αναγνωστικό κοινό το εξαιρετικό και αποκαλυπτικό βιβλίο του Κώστα Δημητριάδη «Κύπρος 1974, η μεγάλη προδοσία».

  Ο συγγραφέας μας προσφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία και μαρτυρίες που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του τραγικού 1974, θέτοντας καίρια ερωτήματα που έχουν προβληματίσει όσους ασχολούνται με το λεγόμενο «Κυπριακό», αλλά δίνοντας κιόλας τις απαντήσεις που προκύπτουν από την σχολαστική έρευνα, συγκριτική μελέτη και ενδελεχή διασταύρωση στοιχείων. Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι περιγραφές μαχών που έδωσαν με αυτοθυσία οι ελληνικές δυνάμεις.

  Αναπόφευκτα ο αναγνώστης θα νιώσει έντονα συναισθήματα: τον θαυμασμό και την υπερηφάνεια για αυτούς που με υπέρμετρη αυτοθυσία πολέμησαν, αλλά και την οργή για εκείνους που τόσο ανενδοίαστα πρόδωσαν προγόνους, συμμαχητές και απογόνους, δηλαδή την ίδια την Πατρίδα.

  Κατηγορία: