«Κούρεμα» καταθέσεων, κρατικές συναλλαγές και η «πολιτική προστυχιά»

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Μάρτιος 2013

  Ένα κράτος που θέλει να είναι σοβαρό, πρέπει να κάνει τις συναλλαγές με τους πολίτες του πάνω από το τραπέζι. Η λύση της ουσιαστικής κατάσχεσης των καταθέσεων στην Κύπρο, πέραν του ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση όλοι να τρέξουν να βγάλουν τις υπόλοιπες καταθέσεις τους μαζικά την Τρίτη, και επομένως η λύση αυτή ήταν ελεεινά λανθασμένη γιατί αγνοεί την ψυχολογία του κόσμου (και οικονομία = ψυχολογία), είναι και «πολιτικά ανήθικη». Μιλάμε για «πολιτικά πρόστυχη» κίνηση, για «κρατικό ριφιφί».

  Υπάρχει λόγος που σου στέλνουν στο σπίτι το εκκαθαριστικό της Εφορίας και δεν σου αφαιρούν το ποσό κατευθείαν από το λογαριασμό σου. Οι συναλλαγές είναι καθαρές. Αυτό που έγινε ο κόσμος έξω το λέει στην καθομιλουμένη, στην γλώσσα του απλού λαού - και συγγνώμη για την αγοραία έκφραση - «πουστιά». «Την ώρα που κοιμάσαι κορόιδο πολίτη, εγώ μέσα στην νύχτα σου άνοιξα τον λογαριασμό και σου πήρα ότι γούσταρα», είπε ουσιαστικά η πολιτεία στους πολίτες της.

  Και έχουν το θράσος να λένε ότι «είναι δάνειο που θα το δώσουμε πίσω όταν ... βγάλουμε τα πετρέλαια»! Έτσι παίρνεις δάνειο από τον φίλο ή τον συγγενή σου; Του ανοίγεις την ώρα που κοιμάται το πορτοφόλι, του παίρνεις τα λεφτά και μετά του λες «αν ψάχνεις τα λεφτά σου, να ξέρεις τα δανείστηκα και θα σου τα ξαναδώσω όταν θα γίνω πλούσιος. Δε σε χάλασε;» Έτσι παίρνετε δάνειο από την τράπεζα; Γιατί εγώ ξέρω ότι υπογράφεις ένα τόνο χαρτιά, μεγέθους ίσα με το κατάπτυστο λεξικό του Μπαμπινιώτη, και σε κάθε σελίδα εξασφαλίζεται η τράπεζα-δανειστής.

  Και φυσικά ο λόγος που το ριφιφί έγινε εν μέσω της νυκτός, είναι επειδή ήξεραν ότι αν είχε ανακοινωθεί το ... υποχρεωτικό δάνειο (τι μου θυμίζει αυτό), ο κόσμος θα έτρεχε να τραβήξει τις καταθέσεις του. Οπότε είπαν «στην ζούλα, παίδες». Είναι ακριβώς η ίδια λογική με τον ληστή. Πάει με το όπλο στην τράπεζα για το ενδεχόμενο οι άνθρωποι της τράπεζας να μην θελήσουν να του ... δανείσουν τα λεφτά που θέλει.

  Για τελευταίο άφησα κάτι που θεωρώ θεμελιώδες. Η πράξη αυτή θίγει με απόλυτο τρόπο την πλέον θεμελιώδη συμφωνία μεταξύ τραπεζών και πελατών. Η πρώτη και βασικότερη λειτουργία και ουσιαστικότερη υπηρεσία των τραπεζών υπήρξε από την πρώτη στιγμή η ασφαλής φύλαξη των χρημάτων των εκάστοτε πελατών. Η συμφωνία, δηλαδή, των δύο μερών ότι ο πελάτης θα καταθέσει τα χρήματά του στην τράπεζα και αυτή θα του τα προστατέψει με κάποιο συμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο. Ο πελάτης κερδίζει σε ασφάλεια και η τράπεζα σε κεφάλαια. Τώρα όμως, οι τράπεζες - και κυρίως με τον τρόπο που έγινε η κλοπή ουσιαστικά των καταθέσεων από το κράτος - τι είπαν στους πελάτες τους; «Όταν βλέπατε το πέμπτο όνειρό σας, χωρίς φυσικά να το γνωρίζετε ή να έχω την έγκρισή σας, έδωσα μέρος των χρημάτων που μου εμπιστευτήκατε σε κάποιους τύπους που μου τα ζήτησαν. Τώρα, βρείτε τα με αυτούς!»

  Τι θα κάνει όμως, το τραπεζικό σύστημα τώρα που ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στην βασικότερη υπηρεσία που ωθούσε τους πελάτες να καταθέτουν τις οικονομίες τους σε αυτό; Πως ξαναχτίζεται αυτή η εμπιστοσύνη; Πως μπορεί να καθησυχαστεί ο πελάτης ότι δεν θα ξανασυμβεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κιόλας το ίδιο ριφιφί; Πως θα σταματήσει το πολύ πιθανό κύμα μαζικών αναλήψεων; Και εν τέλει, πως αυτό θα είναι καλύτερο, αρχικά για το τραπεζικό σύστημα που υποτίθεται κάποιοι προσπαθούν να σώσουν και κατ' επέκταση για την Κυπριακή οικονομία, η διάσωση της οποίας είναι και το τελικό ζητούμενο;

  Ο κ. Αναστασιάδης, πριν κλείσει μήνας από την εκλογή του, αποδείχθηκε «παπατζής». Και η πολιτική ατιμία του γίνεται ακόμα πιο οδυνηρά πρόδηλη, από την δήλωσή του της 12ης Φεβρουαρίου 2013 όπου ... ξεκαθάριζε κάποια πράγματα.


  Τελικά, έχει όντως πολύ μεγάλα κοιτάσματα και η Κύπρος...

  Κατηγορία: