του Μάνου Χατζηδάκη

  Δημοσιεύτηκε: 21 Νοέμβριος 2019

  Μετά το 1974 παρατηρήθηκε ένα αντιφατικό φαινόμενο: Σύσσωμο το πολιτικό, δημοσιογραφικό και εκπαιδευτικό σύστημα που επανέκαμψε με την λεγομένη «μεταπολίτευση» παρουσίασε την 21η Απριλίου ως ένα λαομίσητο δικτατορικό καθεστώς.

  Δημοσιεύτηκε: 22 Φεβρουάριος 2017

  Η ιστορία του λεγομένου «Τάματος του Έθνους» αρχίζει ουσιαστικά το 1824. Ήταν τότε που οι ορδές της Στρατιάς του Ιμπραήμ εισέβαλαν στην Πελοπόννησο για να καταπνίξουν την Ελληνική Εθνεγερσία και οι Έλληνες περιήλθαν σε δεινή θέση. Ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ο εμπνευστής του Τάματος του Έθνους.

  Δημοσιεύτηκε: 04 Νοέμβριος 2012

  Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πρώτου μισού του 20ού αιώνος, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο για μία ολόκληρη 30ετία από το 1940 έως το 1941. Η συμβολή του στην εξέλιξη της νεωτέρας ελληνικής ιστορίας υπήρξε εντελώς καθοριστική.

  Από νεαρός ανθυπολοχαγός το 1896 μέχρι και του θανάτου του το 1941, ο Μεταξάς κρατούσε ημερολόγιο, το οποίο αποτελεί όχι μόνον μαρτυρία για την ζωή του, αλλά και μία από τις πολυτιμότερες πηγές της ιστορίας της νεωτέρας Ελλάδος.

  Δημοσιεύτηκε: 26 Ιούλιος 2012

  Το όργιο της «αποχουντοποίησης» δεν έχει προηγούμενό του στα ιστορικά χρονικά. Πραγματικά ο Καραμανλής έδειχνε «τι θα πει δικτατορία» κατά την ρήση του Αβέρωφ. Το τεράστιο μέγεθος των πραξικοπηματικών ενεργειών, των παράνομων φυλακίσεων, των διώξεων, των εκκαθαρίσεων κ.λπ. αναλογούν μόνο σε σταλινικού τύπου καθεστώτα! Η κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, απεδείχθη η κατ' εξοχήν Κυβέρνηση Εθνικού Διχασμού, αφού διαίρεσε τους Έλληνες σε «χουντικούς» και μη, σε «σταγονίδια», «καρκινώματα» και άλλα φαιδρά.

  Δημοσιεύτηκε: 18 Ιούλιος 2012

  Όπως ήδη θα έχει διαπιστώσει ο αναγνώστης, στις 24 Ιουλίου δεν υπήρξε στην ουσία «αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Υπήρξε απλώς εγκαθίδρυση ενός νέου καθεστώτος. Το καθεστώς αυτό αυτοχαρακτηρίσθηκε «Μεταπολίτευση». Θα μπορούσε κάλλιστα να αυτοαποκαλείται απλώς «καθεστώς της 24ης Ιουλίου» ή «καθεστώς Καραμανλή».

  Το καθεστώς που εγκαθίδρυσε η «Μεταπολίτευση» στηρίχθηκε πάνω στα θεμέλια μιας εθνικής προδοσίας και τριών συνεχών πραξικοπημάτων:

  Δημοσιεύτηκε: 13 Ιούλιος 2012

  Σύσσωμο το πολιτικό, δημοσιογραφικό και οικονομικό κατεστημένο πλέον, ομολογεί την κατάρρευση του «μεταπολιτευτικού» οικοδομήματος. Οι ίδιοι οι φορείς και επίγονοί του, δηλώνουν «την αποτυχία του μεταπολιτευτικού μοντέλου» και «τα λάθη των τελευταίων 37 ετών».

  Δημοσιεύτηκε: 11 Ιούλιος 2012

  Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ο Καραμανλής φοβόταν τον Παπαδόπουλο. Έκαμε ότι μπορούσε για να «τον βγάλει» από την μέση. Με την Συντακτική Πράξη - παραβιάζοντας κάθε έννοια Δικαίου - πίστευε ότι του «έτριξε τα δόντια». Και τώρα του παραχωρούσε το παν για να φύγει από την χώρα και να του αφήσει ελεύθερο τον πολιτικό στίβο. Όμως ο Παπαδόπουλος του 1974 δεν υπήρξε Καραμανλής του 1963. Δεν υπήρξε λιποτάκτης της παρατάξεως και του κόσμου του. Ούτε προδότης των αρχών του. Και πάλι αρνήθηκε. Κι αφού ο Καραμανλής δεν μπόρεσε να τον πείσει να φύγει, τον εξόρισε!

  Δημοσιεύτηκε: 08 Ιούλιος 2012

  Η σύγκρουση Καραμανλή-Παπαδόπουλου είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της. Ο Καραμανλής έτρεμε τον Παπαδόπουλο ως πολιτικό του αντίπαλο στον εκλογικό στίβο.

  Δημοσιεύτηκε: 04 Ιούλιος 2012

  Φυσικά και ο πρώην Βασιλεύς διέπραξε ακόμη ένα από το πλήθος των σφαλμάτων του. Έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα την επομένη της ορκωμοσίας Καραμανλή αιφνιδιαστικώς.