Τάσος Νικάκης: Ένας ζωγράφος με πατριωτικό προβληματισμό

 • Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκέμβριος 2016

  Ξεκινάει απόψε 16 Δεκεμβρίου 2016 στην Gallery Chalkos (Ιουστινιανού 21) της Θεσσαλονίκης η έκθεση με τίτλο «99» του Σαλονικιού ζωγράφου Τάσου Νικάκη. Εμείς είχαμε την τύχη να δούμε την έκθεση την στιγμή που στηνόταν και να έχουμε μία προσωπική άποψη για αυτήν πριν από το κοινό.

  Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ένα κράμα κλασσικής, αλλά κυρίως σύγχρονης φόρμας με ξύλο, σίδερο και μέταλλο για να εκφράσει μια σειρά από έργα όπου κυριαρχούν η νοσταλγία για παλαιότερες εποχές, αλλά και σύγχρονα θέματα. Εκείνο που μας τράβηξε την προσοχή είναι μια σειρά από έργα που χρησιμοποιούν την σημαία για να μιλήσουν για το παρελθόν ή για το σήμερα σε μια εποχή κρίσης και γενικής απάθειας. Σε αυτές βλέπουμε την σημαία γεμάτη σφαίρες που δείχνει το ηρωικό παρελθόν ή μια ελληνική οικογένεια που κοιτάζει με απάθεια την καταστροφή της πατρίδας.

  Να πούμε ότι υπάρχουν πίνακες που παραπέμπουν σε καλύτερες εποχές, όπου τα πλαίσια σε κουτιά συμβολίζουν τα σπίτια (κάτι που χρησιμοποιεί σε έργα για άστεγους). Αυτή η νοσταλγία υπάρχει και σε μοντάζ με έργα του Ελύτη και παλιών φωτογραφιών. Όμως ο Νικάκης δεν μιλά μόνο για νοσταλγία και πατρίδα. Έτσι μια πλειάδα από μικρού μεγέθους έργα καταλαμβάνουν το υπόγειο της γκαλερί, με θέματα από τον κινηματογράφο και το σήμερα. Γενικά πιστεύουμε ότι αξίζει μια βόλτα στην Gallery Chalkos μέσα στα Χριστούγεννα.

  Ο Τάσος Νικάκης γεννήθηκε το 1960 στις Σέρρες. Έζησε στο Βερολίνο από το 1991 ως το 1994, όπου μυήθηκε στην τέχνη από τους Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Μπουρονίκο, γνωστούς καλλιτέχνες της Γερμανίας. Ξεκίνησε ως κατασκευαστής χρηστικών αντικειμένων με εικαστικό χαρακτήρα. Το 1999 πραγματοποιήθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση με εικαστικές κατασκευές. Υλικά όπως παλιά διαβρωμένα ξύλα, μεταλλικά εξαρτήματα μηχανολογικού εξοπλισμού, γρανάζια και τροχαλίες, σκοινιά, υφάσματα, άμμος, στόκος και χρώμα, συνδυάζονται με σκοπό την δημιουργία μοναδικών κατασκευών που με την πνοή του αποκτούν νέα ζωή.

  Ο Τάσος Νικάκης έχει κάνει πολλές ατομικές και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις τα τελευταία 10 χρόνια. Έχει επίσης πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις καλλιτεχνικών και χρηστικών αντικειμένων μαζί με την διακοσμήτρια Μαριάννα Σπαή. Εικαστικές κατασκευές με την υπογραφή του βρίσκονται σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και σε ιδιωτικές συλλογές. Ξενοδοχειακές μονάδες όπως το Egnatia Palace και Αιγαίον στην Θεσσαλονίκη, Ilion Mare στη Θάσο, Blue Bay στην Ρόδο και στην Κατερίνη, αλλά και ιδρύματα όπως η Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, φιλοξενούν εικαστικές παρεμβάσεις και έργα του στους κοινόχρηστους χώρους τους σε μεγάλη κλίμακα. Πέραν των καλλιτεχνικών του δραστηριοτήτων, συμμετείχε για έντεκα μήνες από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001, στην συντακτική ομάδα του περιοδικού «DownTown - Θεσσαλονίκη» με αρθρογραφία και συνεντεύξεις. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

  Κατηγορία: