Ο πόλεμος-περίπατος

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Σεπτέμβριος 2010

  Έξι μήνες πριν την εισβολή στο Ιράκ, ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος, ο Σκοτ Μακ Κόνελ και εγώ ιδρύσαμε ένα καινούργιο περιοδικό «The American Conservative» (Ο Αμερικανός συντηρητικός). Στόχος: Να πείσουμε τους συμπατριώτες μας ότι η εισβολή στο Ιράκ θα ήταν μία ιμπεριαλιστική τρέλα. Στο πρώτο μου άρθρο, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2002, έγραφα:

  «Αν η Θεία Πρόνοια δεν παρέμβει, σύντομα θα εξαπολύσουμε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ με παληκαρισμούς τύπου «Εμπρός για το Βερολίνο» όπως βάδιζαν οι Γάλλοι «ποϊλού» και οι Βρετανοί «Τόμηδες» τον Αύγουστο του 1914. Αλλά αυτή η εισβολή δεν θα είναι ο περίπατος που προβλέπουν οι νεοσυντηρητικοί.

  Γιατί θα ακολουθήσει μετά τους πανηγυρικούς κανονιοβολισμούς όταν ο κακός Σαντάμ θα είναι νεκρός;

  Με μία αντιβασιλεία τύπου Μακ Άρθρουρ στην Βαγδάτη, η Pax Americana (Αμερικανική Ειρήνη) θα φθάσει στο απόγειό της. Αλλά όταν η παλίρροια θα υποχωρήσει, η μόνη προσπάθεια στην οποία οι Ισλαμικοί λαοί αριστεύουν είναι η εκδίωξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με την τρομοκρατία και τον ανταρτοπόλεμο. Έτσι εκδίωξαν τους Βρετανούς από την Παλαιστίνη και το Άντεν, τους Γάλλους από την Αλγερία, τους Ρώσους από το Αφγανιστάν, τους Αμερικανούς από την Σομαλία και την Βηρυτό, τους Ισραηλινούς από τον Λίβανο.

  Το μόνο μάθημα που μαθαίνουμε από την Ιστορία είναι ότι δεν μαθαίνουμε από την Ιστορία».

  Και έτσι έγινε. Καθώς τελειώνουν για την Αμερική 90 μήνες πολέμου στο Ιράκ, τι κερδήθηκε; Και τι χάθηκε;

  Για να μας ωθήσουν στον πόλεμο, οι νεοσυντηρητικοί μας είπαν ότι ο Σαντάμ έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, είχε κάποιο ρόλο στην 11η Σεπτεμβρίου 2001, ότι έχει χημικά αέρια νεύρων, βοτουλισμού, σαρίν και άνθρακα και ότι θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Τι άλλη απόδειξη θέλετε;» είπε η Κοντολίζα Ράις. «Ένα σύννεφο μανιταριού πάνω από μία Αμερικανική πόλη;»

  Η αλήθεια είναι ότι ο Σαντάμ δεν είχε καμία σχέση με την Αλ Κάιντα, κανένα ρόλο στην 11η Σεπτεμβρίου, καθόλου χημικά όπλα, καθόλου βιολογικά όπλα, κανένα πυρηνικό πρόγραμμα. Επιτεθήκαμε σε ένα κράτος που δεν μας επιτέθηκε, δεν μας απείλησε και δεν ήθελε πόλεμο με εμάς, για να του αφαιρέσουμε όπλα που δεν είχε. Εξαπατηθήκαμε. Παραπλανηθήκαμε. Μας είπαν ψέματα. Το κόστος; 4.400 νεκροί, 35.000 τραυματίες, 700 δις δολάρια πεταμένα.

  «Πολλά έχουν αλλάξει από εκείνη την νύχτα που εισβάλαμε στο Ιράκ» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα. «Ένας πόλεμος για να αφοπλίσουμε ένα κράτος έγινε μία μάχη ενάντια σε μία ανταρσία. Η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός πόλεμος απειλούν να διαλύσουν το Ιράκ. Χιλιάδες Αμερικανοί έδωσαν τις ζωές τους. Δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν. Οι εξωτερικές μας σχέσεις επιδεινώθηκαν. Η ενότητα στο εσωτερικό δοκιμάζεται».

  Οι εκτιμήσεις για τους Ιρακινούς νεκρούς του πολέμου κυμαίνονται από 70.000 μέχρι 100.000, κάτι που σημαίνει χιλιάδες Ιρακινές χήρες και ορφανά. Οι Χριστιανοί του Ιράκ βλέπουν τους ιερείς τους να δολοφονούνται, τις εκκλησίες τους να πυρπολούνται και οι μισοί έχουν εξοριστεί. 4 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει ή χάσει τις οικίες τους. 2 εκατομμύρια έχουν εξοριστεί, καθώς οι Σουνίτες εκδιώχθηκαν από την Βαγδάτη. Η Αλ Κάιντα δεν ήταν στο Ιράκ επί Σαντάμ. Τώρα είναι εκεί.

  «Καιρός να γυρίσουμε σελίδα» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Αλλά πως θα γυρίσει σελίδα το Ιράκ, καθώς υποχωρούμε σε ασφαλείς βάσεις και προετοιμαζόμαστε να φέρουμε σπίτι τους τελευταίους 50.000 στρατιώτες;

  Η τρομοκρατία έχει επιστρέψει. Οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ είναι πάλι στο επίπεδα που ήταν πριν την ενίσχυση των στρατευμάτων το 2007. Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπτεται τον περισσότερο χρόνο. 6 μήνες μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Οι Ιρακινοί νεκροί, τραυματίες, χήρες, ορφανά, άστεγοι και εξόριστοι σίγουρα δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση.

  Τι θα γίνει με αυτούς που αφήνουμε πίσω; Τι θα συμβεί στους Ιρακινούς που δούλεψαν μαζί μας όταν φύγουμε; Θυμάστε τι έπαθαν οι Βιετναμέζοι φίλοι μας; Τι μέλλον θα έχουν οι Ιρακινοί, αν ο εμφύλιος και ο θρησκευτικός πόλεμος επιστρέψει;

  Ότι οι στρατιώτες μας, οι πεζοναύτες μας, οι διπλωμάτες και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έκαναν την δουλειά τους γενναία και με τιμή αναγνωρίζεται από τους συμπατριώτες τους και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Αμερικανικός Στρατός απολαμβάνει τον μεγαλύτερο σεβασμό από όλους τους θεσμούς μας.

  Αλλά άξιζε να γίνει ο πόλεμος; 72% των Αμερικανών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του CBS είπαν ότι δεν άξιζε. Τι πιστεύει ο Υπουργός Άμυνας; «Απαιτείται μία οπτική γωνία ιστορικού σε σχέση με το τι συμβαίνει στο Ιράκ» λέει ο Ρόμπερτ Γκέιτς. «Ποιο είναι το ισοζύγιο οφέλους-κόστους θα το δούμε στο βάθος του χρόνου». Επτά χρόνια πολέμου και ο Υπουργός Άμυνας δεν μπορεί να πει αν άξιζε να γίνει!

  Αν η Αμερική δεν είναι ο καθαρός νικητής αυτού του πολέμου, τότε ποιος είναι; Το Ιράν είδε τον μεγάλο του εχθρό, τον Σαντάμ, να εξοντώνται και οι Σιίτες σύμμαχοί τους ήρθαν στην εξουσία στην Βαγδάτη. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είδε την Αμερική να ματώνει σε πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Πακιστάν, ίσως στο Ιράν, ενώ η Αλ Κάιντα έχει επεκταθεί στην Υεμέν, την Σομαλία και την Βόρεια Αφρική. Και ενώ η Αμερική ήταν κολλημένη στον μακρύ πόλεμο, η Κίνα αναδείχθηκε ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή αυτοκινήτων, πρώτη ως κατασκευαστής, πρώτη στις εξαγωγές και δεύτερη σε μέγεθος οικονομία.

  Εν τω μεταξύ, οι Washington Times μεταδίδουν: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τοποθέτησε σήματα κατά μήκος ενός μεγάλου διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου στην Αριζόνα, πάνω από 100 μίλια βορείως των Αμερικανο-Μεξικανικών συνόρων, με τα οποία προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι η περιοχή δεν είναι ασφαλής εξαιτίας των εμπόρων ναρκωτικών και λαθρομεταναστών. Τοπικός σερίφης λέει ότι τα Μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών ελέγχουν μέρη της πολιτείας».

  Τι ωφελεί την Αμερική αν σώσουμε την επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ και χάσουμε την πολιτεία της Αριζόνας;