Μία απάντηση με ιδιαίτερη σημασία...

 • Δημοσιεύτηκε: 17 Ιούλιος 2008

  Μεγάλη πρέπει να ήταν η ενόχληση και η ταραχή του Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Ιωάννη Μοίρα από το άρθρο του γράφοντος (1), αλλά και από αντίστοιχο του Χρήστου Χαρίτου. Τόσο μεγάλη ώστε «ανταπαντά» εξαπολύοντας ύβρεις και κραυγάζοντας ότι εσκεμμένα διαστρεβλώσαμε τα γραφόμενά του και ότι τον δυσφημίσαμε. Η απάντηση του κ. Μοίρα έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί καταδεικνύει με πόση απέχθεια αντιμετωπίζει η πολιτική ελίτ της Ν.Δ. - ή έστω ένα τμήμα της - τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος.

  Υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο άρθρο μου, βασιζόμενο σε άρθρο του κ. Μοίρα που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Ν.Δ. (2), υποστήριζε ότι: «η πολιτική ελίτ της Ν.Δ. είναι ιδεολογικά αρκετά πιο αριστερόστροφη από ότι η κοινή γνώμη γενικά, αλλά και η εκλογική βάση της Ν.Δ. ειδικότερα... Κατά τον κ. Μοίρα η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει «να τοποθετήσει το στίγμα της στο χώρο του πολιτικού κέντρου, χρησιμοποιώντας νέες ιδεολογικές συντεταγμένες». Όσον αφορά την ατζέντα την οποία θα πρέπει να προωθεί η «κεντρώα» Ν.Δ., αυτή κατά τον κ. Μοίρα θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:

  • Την ενσωμάτωση των μεταναστών και των παιδιών τους
  • Τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας
  • Την αποποινικοποίηση της χρήσης «μαλακών» ναρκωτικών
  • Τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων
  Δηλαδή μία ατζέντα που ταυτίζεται σημαντικά με εκείνη του ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

  Η δημοσίευση του άρθρου μου (αλλά προφανώς και εκείνου του Χρήστου Χαρίτου) και η δημοσιότητα που αυτά πήραν μέσω του Διαδικτύου ανάγκασαν τον κ. Μοίρα να επανέλθει δημοσιεύοντας δύο άρθρα: ένα τρισέλιδο εξηγώντας περαιτέρω την στροφή προς το κέντρο την οποία πρέπει να κάνει η Ν.Δ. (3) και ένα δεύτερο απαντώντας στην κριτική μας χωρίς όμως να κάνει ονομαστική αναφορά σε εμάς (4).

  Ισχυρίζεται ο κ. Μοίρας στο δεύτερο άρθρο του (4) ότι «παρουσίασα τις απόψεις του ως θέσεις της Ν.Δ.» και υποστηρίζει ότι «οι προσωπικές απόψεις ακόμη και του Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού ενός κόμματος, δεν δεσμεύουν σε καμία περίπτωση συνολικά το κόμμα». Όπως σαφώς προκύπτει και από το παρατεθέν απόσπασμα, στο άρθρο μου δεν ταύτισα τις απόψεις του κ. Μοίρα με αυτές της Ν.Δ. Όμως αναρωτήθηκα πώς τις κρίνει τόσο η Ν.Δ. όσο και οι δεξιοί ψηφοφόροι του κόμματος. Που βλέπει λοιπόν την διαστρέβλωση ο κ. Μοίρας; Επιπλέον, παρ' όλο που οι απόψεις αυτές μπορεί να είναι προσωπικές του, ο ίδιος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ., οι απόψεις του δημοσιεύθηκαν στο επίσημο περιοδικό του κόμματος και άρα αποτελούν μία σοβαρή ένδειξη των αντιλήψεων που επικρατούν στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τον πολιτικό σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματός του.

  Μιλά ο κ. Μοίρας για διαστρέβλωση. Που διαφέρει η πρότασή του για «απελευθέρωση (sic) της Εκκλησίας από τον στενό εναγκαλισμό της με το κράτος» από τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας; Που διαφέρει επί της ουσίας η φιλοσοφία πίσω από την σύναψη κρατικού πρακτικού επίσημης συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών με την φιλοσοφία του πολιτικού γάμου ομοφυλοφίλων; Η πρότασή του για ενσωμάτωση των μεταναστών και των παιδιών τους δεν παρετίθετο αυτούσια στο άρθρο μου; Αυτούσια δεν παρετίθετο και η πρότασή του για την αποποινικοποίηση της χρήσης «μαλακών» ναρκωτικών; Που είναι λοιπόν η διαστρέβλωση; Η σύγχυση του κ. Μοίρα είναι εμφανής και από το ότι αναφέρει λάθος στοιχεία. Κάνει λόγο για «Εθνικό Μέτωπο» του κ. Μάκη Βορίδη, όταν το σωστό είναι «Ελληνικό Μέτωπο» και παραπέμπει σε μία ιστοσελίδα e-metopo.gr όταν η σωστή είναι metopo.gr.

  Ο κ. Μοίρας προφανώς μετάνιωσε για αυτά που έγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο, γιατί ενδεχομένως ήταν αφελώς ειλικρινή με αποτέλεσμα να καταδεικνύουν ότι τα πιστεύω της πολιτικής ελίτ του κυβερνώντος κόμματος απέχουν πάρα πολύ από τις απόψεις σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων του. Γι' αυτό και προσπαθεί να τα «μαζέψει» μιλώντας για «διαστρεβλώσεις» και για «δυσφήμιση». Η αλήθεια είναι ότι την διαστρέβλωση την διαπράττει ο ίδιος όταν κάνει λόγο για άτομα που προέρχονται από «τις τάξεις του ΛΑ.Ο.Σ.» και που «ανήκουν στον ΛΑ.Ο.Σ.». Ο γράφων δεν είναι μέλος του ΛΑ.Ο.Σ., ούτε έχει κάποια άλλη συνεργασία με το κόμμα. Επιπλέον ο κ. Μοίρας, έχοντας εμφανώς απωλέσει την ψυχραιμία του, καταφεύγει σε δυσφήμιση και σε ύβρεις μιλώντας για «πρόσωπα που δραστηριοποιούνταν στον ελώδη βιότοπο (sic) του Εθνικού (sic) Μετώπου», που κάνουν «εθνοσωτήριο και εθνοκαθαρτήριο, ρατσιστική και λαϊκιστική ... προπαγάνδα» και κλείνει μιλώντας για αστέρια στο πέτο, για Σπιναλόγκα και για ... Νταχάου.

  Δεν πρόκειται να πέσω στο επίπεδο του κ. Μοίρα και να ασχοληθώ με τους χαρακτηρισμούς αυτούς. Είναι, πάντως, θλιβερό το γεγονός ότι άνθρωποι που μιλούν για ... πολιτικό φιλελευθερισμό δεν ανέχονται την κριτική και, αντί επιχειρηματολογίας, εκτοξεύουν ύβρεις και δαιμονοποιούν εκείνους που έχουν άλλες απόψεις και ιδέες επιχειρώντας να καταργήσουν την οποιαδήποτε άλλη οπτική. Για όποιον αναγνώστη ενδιαφέρεται παραπέμπω στα βιβλία μου και στην αρθρογραφία μου ώστε να διαμορφώσει την δική του άποψη. Φαίνεται ότι έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Μοίρας την σεμνότητα και την ταπεινότητα που κήρυξε ο αρχηγός του. Αυτό είναι, φαίνεται, το ύφος και το ήθος της Ν.Δ. του «Μεσαίου Χώρου». Και υπ' αυτήν την έννοια, η απάντησή του έχει ιδιαίτερη σημασία.

  Παραπομπές
  1) Κολοβός Γιάννης «Ο «μεσαίος χώρος» και η (όχι και τόσο) κρυφή ατζέντα της Ν.Δ.», Patria τ. 8, Φεβρουάριος 2008, σελ. 11
  2) Μοίρας Ιωάννης «Πώς βαδίζουμε από εδώ και εμπρός;», Μετεξέλιξη, τεύχος 49, Σεπτέμβριος 2007, σελ. 4-5
  3) Μοίρας Ιωάννης «Επικεντρώνοντας στη συζήτηση για τη στροφή προς το Κέντρο…», Μετεξέλιξη, τεύχος 54, Μάρτιος-Απρίλιος 2008, σελ. 5-7
  4) Μοίρας Ιωάννης «Μία απάντηση (χωρίς ιδιαίτερη σημασία…)», Μετεξέλιξη, τεύχος 54, Μάρτιος-Απρίλιος 2008, σελ. 6-7

  * Ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας των βιβλίων «Το Κουτί της Πανδώρας: Παράνομη Μετανάστευση και Νομιμοποίηση στην Ελλάδα» και «Άκρα Δεξιά και Ριζοσπαστική Δεξιά στην Ελλάδα και στην Δυτική Ευρώπη 1974-2004». Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το τέλος μίας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πελασγός.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 12ης Ιουλίου 2008 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: